POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Župan Tomašević održao prvu ovogodišnju Koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima

Datum objave: 01. 2. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Izvješće o stanju u općinama, gradovima i županiji, Raspodjela vatrogasnih vozila, Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske i Afrička svinjska kuga bile su teme o kojima se raspravljalo na današnjoj koordinaciji župana Alojza Tomaševića s gradonačelnicima i načelnicima Koordinaciji su nazočili i saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik VZŽ Željko Petrović i Vatrogasni zapovjednik županije Josip Ugrin.

Kako je Županija u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova dobila na korištenje četiri nova specijalizirana vatrogasna vozila danas je donesena odluka o njihovoj raspodjeli. “Radi se o četiri vozila različite namjene, dvije cisterne, jedno navalno vozilo i jedno šumsko vozilo, prvo te vrste na području naše županije. Namjera je osnažiti sposobnosti vatrogasaca i ponosan sam jer takva kvalitetna vozila su jamstvo još učinkovitijeg djelovanja,” rekao je župan Tomašević.

Vezano uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem župan je naglasio kako su sve općine i gradovi dostavili svoje prijedloge, a danas je razmotrena problematika i upute ministarstva o modalitetima raspolaganja i to putem koncesije, najma ili prodaje. “Modalitet će se dobiti od Ministarstva poljoprivrede kao i cijena te tehnika raspisivanja natječaja. Moj stav je jasan, uvijek ću biti za to da poljoprivredna gospodarstva i domicilno stanovništvo dobiju to zemljište na upravljanje, kako bi podigli poljoprivrednu proizvodnju. Danas ćemo o tome raspraviti, jer ne treba čuvati to bogatstvo nego dati na raspolaganje sukladno zakonskim odredbama,” rekao je župan Tomašević.

Požeško-slavonska županija je na osnovu preporuke Ministarstva poljoprivrede pustila smjernice svim lovačkim društvima kako djelovati na sprečavanju afričke svinjske kuge. “Afrička svinjska kuga kod nas još nije evidentirana, trenutno najbliže našem području je prisutna u sjevernoj Mađarskoj. Želimo u suradnji s resornim ministarstvom biti spremni za sve situacije. Potvrđeno je da bolest ne prelazi na ljude, ali predstavlja opasnost za svinje uzgoju. Bio bih sretan da ne moramo ići na izlov populacije divljih svinja, jer to bi bilo kontraproduktivno našim nastojanjima da bogatim lovištima osiguramo razvoj lovnog turizma,”zaključio je župan Alojz Tomašević o temama Koordinacije.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn