POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Župan Tomašević obišao radove na školskim ustanovama

Datum objave: 13. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Župan Alojz Tomašević obišao je danas radove koji se provode na školskim ustanovama – Obrtničku školu Požega gdje se radi adaptacija krovišta i uređenje prilaznog stepeništa, te matične osnovne škole u Pleternici i Jakšiću gdje su u tijeku radovi energetske obnove.

Požeško-slavonska županija trenutno ima projekata u realizaciji vrijednosti dvije milijarde kuna, pri čemu su, uz stručnu suradnju Regionalnog koordinatora razvoja Panora, energetski obnovljene gotovo sve područne škole, a u realizaciji su energetske obnove matičnih škola. Župan Alojz Tomašević obišao je radove na školama u gradu Pleternici i općini Jakšić, te radove na Obrtničkoj školi u Požegi. U Obrtničkoj školi u Požegi radi se uređenje prilaznog stepeništa i adaptacija krovišta školske zgrade. Izvođač radova je Konstrukt Požega d.o.o., a vrijednost radova je 142.000,00 kn za stepenište i 500.000,00 kuna za adaptaciju krovišta.

Ravnateljica Iva Šanajder zahvalila je na investiciji koja će podići kvalitetu boravka u školi djelatnicima i učenicima tri škola smještenih pod jednim krovom. „Zahvaljujem našem osnivaču Požeško-slavonskoj županiji koja nam je za ovu godinu odobrila sredstva za izmjenu pokrova na matičnoj zgradi škole i sredstva za renoviranje prilaznog stepeništa. Sredstva su značajna, a njima završavamo priču izmjene krovišta na zgradi bivšeg centra, dakle zgradi u kojoj su tri škole. Isto tako rješavanjem prilaznog stepeništa povećavamo sigurnost prilaska, naročito u zimskom periodu, za naše učenike i djelatnike. Iz godine u godinu promišljamo kako povisiti standard i kvalitetu obrazovanja u svim našim zanimanjima. Osim matične škole imamo i zgradu radionica, na kojoj je prošle godine izmijenjeno krovište staro preko 40 godina, koje smo do tada održavali i popravljali u sklopu praktične nastave, ” rekla je ravnateljica Šnajder.

Osim Obrtničke škole, pod istim krovom nalaze se Ekonomska škola i Tehnička škola a Poljoprivredno-prehrambena škola je u neposrednoj blizini. Sve škole imaju vrijedne projekte u različitim fazama, a Poljoprivredno-prehrambena škola je prije nekoliko dana potpisala ugovor za novi projekt „Razvoj Centra kompetentnosti Panonika“ u vrijednosti oko 50 milijuna kuna, sa stopostotnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Požeško-slavonska županija nastavit će s ulaganjem u sve srednje strukovne škole upravo su one od velike važnosti za razvoj županije.

„Želja nam je podići standard zbog učenika i profesora, ali i postići promjene u modelu razmišljanja. Srednje strukovno obrazovanje izuzetno je važno za budućnost obrtništva i razvoj u cjelosti. Ovdje se stvaraju budući obrtnici, gospodarstvenici, stoga podržavamo sve prijedloge i ideje koje dolaze iz ovih škola. Cilj je podići standard – mi smo obnovili gotovo sve škole i vjerujem kako se rijetko koja županije time može pohvaliti. Nastavit ćemo s uređenjem prostora i ovih naših srednjih škola jer želim da naše škole budu prepoznatljive te privlačne i učenicima iz drugih županija.“ rekao je župan Alojz Tomašević.

U Pleternici se radi energetska obnova na Osnovnoj školi fra Kaje Adžića. Izvođač radova je Presoflex gradnja d.o.o., vrijednost radova je 16.446.993,82  kuna, europska sredstva iznose 8.554.522,43 kuna, a od toga Požeško-slavonska županija sufinancira 2.528.202,94 kuna. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta je od listopada 2018. godine do listopada 2020. godine. Grad Pleternica sufinancirao je s tri milijuna kuna radove koji nisu koji nisu u sklopu projekta, a odnose se na odvodnju i vodovodnu mrežu.

Energetska obnova u tijeku je i na Osnovnoj školi Mladost Jakšić u Jakšiću. Izvođač je L projekt d.o.o. Ukupna vrijednost je 5.024.325,11 kuna, europska sredstva iznose 2.913.643,63 kuna, od toga Požeško-slavonska županija sufinancira 150.000,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je svibanj 2017. godine do studenog 2020. godine. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević dodao je da je prošle godine uveden dnevni boravak kako bi se izbjegao premještaj učenika u druge gradove te kako bi se djeci i roditeljima omogućili dobri životni uvjeti. Vrijednost je 120 tisuća kuna te općina također planira financirati nabavku radnih bilježnica za iduću školsku godinu.

Župan  Alojz Tomašević izrazio je ponos što će završetkom radova na Osnovnoj školi Mladost, na području općine Jakšić biti energetski obnovljene sve škole. Također je dodao da  je u tijeku energetska obnova škole u Poljani vrijednosti 2 milijuna kuna od čega Požeško-slavonska županija sufinancira 115.000,00 kuna.

„Prije pet godina prva obnovljena škola bila je područna škola u mjestu Treštanovci, kada su bila samo dva učenika te je postavljeno pitanje potrebe za energetskom obnovom na što smo mi odgovorili da želimo obnoviti sve škole i pružiti jednake uvjete za sve učenike. Danas ta škola ima osam učenika, nismo ugasili ni jednu područnu školi bez obzira na broj učenika, sve će biti obnovljene onako kako se i zahtjeva. Ova matična škola i škola u Poljani su zadnje dvije matične škole koje se trebaju obnoviti, ostaju nam još četiri područne i taj dio će biti odrađen. Iznimno sam ponosan na stanje ove škole, 5 milijuna kuna ulaganja, prva škola koja će imati ugrađen sustav hlađenja, druga škola koja je uvela jednosmjenski rad uz potporu općine za dnevni boravak. Ovo je dokaz da ravnatelji uz dobru suradnju dobiju potrebnu potporu i sve da bi se u konačnici ostvarilo poboljšanje uvjeta obrazovanja za sve naše učenike,“rekao je župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok/ PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn