POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Svečano obilježen Dan županije

Datum objave: 12. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom Dana Požeško-slavonske županije danas je održana Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Značaj županije koja pamti više od osam stoljeća na svečanosti za njen Dan svojim dolaskom potvrdili su brojni gosti. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bili su: izaslanica Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Anamarija Blažević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, zastupnici u Hrvatskom saboru Martina Vlašić Iljkić, Krunoslav Katičić i Marin Piletić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županica i župani iz Karlovačke županije, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije, gosti iz Bosne i Hercegovine, predsjednik Udruge gradova Željko Turk te gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije uz brojne uglednike iz kulturnog i gospodarsko života županije.

Na postignuto u proteklih godinu dana, na početak mandata koji je krenuo burno – bujičnim poplavama i prirodnom nepogodom tučom koje je nanijela ogromne štete gospodarstvu poljoprivredi te potvrdila snažnu podršku Vlade RH podsjetila je županica Antonija Jozić. “Iza nas je i vrijeme velikih ulaganja, vrijeme u kojem su se značajna sredstva ulagala u razvoj gospodarstva, naše poduzetničke zone i potporne institucije u kojima je zasigurno prvo mjesto zauzeo Centar umjetne inteligencije u Lipiku. Administrativno, kulturno i gospodarsko središte naše županije, grad Požega, dobio je ITU mehanizam kroz koji će financirati brojne projekte, urbanu Aglomeraciju Požega, dodjeljivati potpore poduzetnicima za njihov rast i razvoj. Nadamo se i skoroj uspostavi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, čime Požega postaje fakultetski grad s velikim potencijalom daljnjeg razvoja znanosti, istraživanja i inovacija. Mnoga su ulaganja u komunalnu infrastrukturu, grade se deseci kilometara vodoopskrbne mreže, sustava odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, od Požege, Pleternice pa do Pakraca i Lipika, nadamo se uskoro i u Kutjevu i Velikoj. Brojna su ulaganja i Hrvatskih cesta, a projekt svih projekata je izgradnja brze ceste od Požege do autoceste za koju čvrsto vjerujemo kako će imati snažan utjecaj za daljnji gospodarski razvoj sjedišta županije i okolice.” naglasila je županica Jozić dodajući kako se ulagalo i u školstvo pri čemu se posebno izdvaja skorašnji početak dogradnje Poljoprivredno-prehrambene škole i uspostava Regionalnog centra kompetencija. Značajna ulaganja usmjerena su i u zdravstvenu skrb, a u Požegi je započeta i izgradnja nove zgrade Centra za socijalnu skrb, te uspostavljena sigurna kuća za žene žrtve nasilja.

“Puno puta sam u proteklom periodu isticala ogroman i vrijedan posao koji su odradili gradonačelnici i načelnici u našem kraju, njihovu viziju razvoja, njihovu sposobnost i predanost cilju. Uspješno su koristili europske fondove koji su bili na raspolaganju, gradili kapitalne objekte, gradili vrtiće i uređivali i škole te izgrađivali poduzetničke zone. Vjerujemo da je taj pristup trasiranje puta da naša županija opet postane zlatna. Sve što je rađeno i činjeno bilo je s ciljem stvaranja uvjeta za život naših žitelja, primjeren 21. stoljeću, kao i za stvaranje uvjeta za snažan gospodarski razvoj, a u svemu što smo radili, imali smo snažnu potporu Hrvatske vlade, svi ministarstava. Zato se danas usudim reći da smo u novom razdoblju, da činimo nove korake, kapitaliziramo dosadašnji rad, stavljamo u funkcije ono što smo izgradili.” rekla je između ostalog županica dodajući da tome svjedoče i ovogodišnje županijske nagrade i laureati.

Snažnu podršku Vlade RH potvrdio je u svom govoru predsjednik Andrej Plenković. “Želim pohvaliti sve vaše napore koje ulažete u razvoj ovog kraja koji za Slavoniju, za cijelu Hrvatsku predstavlja veliko prirodno, tradicijsko i kulturno bogatstvo. Ovo je županija koja ima rastući potencijal i smatram da je Vlada RH prepoznala te mogućnosti i ovdašnje prioritete. Prošle smo godine nakon prirodnih nepogoda reagirali promptno i drago mi je da su ta sredstva pomogla. Požeško-slavonska županija jedna je od pet slavonskih županija u okviru projekta “Slavonija, Baranja i Srijem” i vidi se koliki je napredak i koliko je konkretnih projekata realizirano. Pomogli smo i u vremenu COVID-19, učinili smo maksimalne napore da i ovdje ne dođe do gubitaka radnih mjesta i vala stečajeva. Sve to pokazalo je nezaobilaznu, snažnu čvrstu ulogu Države koja je posebno važna u ovim trenutcima kada nam neki vanjski čimbenici utiču na naše planove, život i rad. Naša politika prema Slavoniji od 2016. bila je – pomoći Slavoniji sad, snažno, odmah nadoknaditi sve ono što je bilo propušteno u ranijim razdobljima i učiniti iskorak koji ima razvojni i gospodarski, demografski i infrastrukturni karakter. I to ćemo činiti i dalje, to je osnovni smisao Projekta Slavonija koji se dobro provodi u svim županijama. A ova županija je među vještijima u korištenju sredstava i potpora i mi ćemo vam u tome pomoći jer smatramo da je to pravi način za razvoj ovog kraja u skladu s globalnim trendovima,” rekao je između ostalog premijer Plenković dodajući kako upravo za ovu županiju jedan projekt natkriljuje sve ostale a to je upravo projekt izgradnje brze ceste, odnosno spoj na autocestu. ” To je projekt kojem je vlada posvećena, u koji ćemo ulagati, zajedno s Hrvatskim cestama i koji će biti žila kucavica razvoja ovoga kraja.” zaključio je Plenković.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja Požeško-slavonske županije. Godišnju nagradu primili su dugogodišnji vatrogasac iz Kutjeva Stjepan Pavliček, urednik Tjednika Kronika Požeško-slavonska Vlado Protić, Centar umjetne inteligencije Lipik, tvrtka Vinota d.o.o i Veleučilište u Požegi. Uručena je i Povelja zahvalnosti i to Vladi Republike Hrvatske za brzu reakciju nakon dvije teške prirodne nepogode, tuča i bujične poplave, koje su prošle godine u lipnju zadesile ovu županiju Naime, Prošle godine naše žitelje zadesile su dvije teške prirodne nepogode. Štete su bile ogromne. Vlada Republike Hrvatske prepoznala je u tom trenutku potrebe i sredstvima od gotovo 70 milijuna kuna pomogla u obnovi te omogućila potporu građanima i poljoprivredi. Povelju je u ime Vlade Rh primio ministar Josip Aladrović, a u ime svih nagrađenih prigodnim riječima obratio se voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik Dejan Iličić. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega.

TEKST: S. Pok                    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn