POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Šesnaesta sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije

Datum objave: 01. 2. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na šesnaestoj po redu, a prvoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, vijećnici su usvojili Odluku o objavi Javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova Savjeta mladih Požeško-slavonske županije.

Isto tako, usvojena je i odluka kojom se Požeško-slavonska županija kao ovlaštenik prava prvokupa odriče prava prvokupa nekretnina koje imaju svojstvo kulturnog dobra, a konkretno radi se o nekretninama u vlasništvu Samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog Požega. Osim usvajanja navedenih odluka tijekom aktualnog sata otvorene su teme produženog boravka u osnovnim školama na području županije, palijativne skrbi te projekta Terme Lipik.

Županica Jozić upoznala je kako je praksa da se produženi boravak u školama u kojima je osnivač Požeško-slavonska županija financira iz proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem području je škola i takav model već se primjenjuje u Pakracu, Pleternici i Lipiku. Također je spomenula pilot projekt Cjelodnevne škole u koji se uključilo pet osnovnih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija i u kojima je produženi boravak i niz drugih aktivnosti za učenike besplatan.

Na postavljeno pitanje o palijativnoj skrbi rekla je kako su se opće županijske bolnice pripremale za odgovor na taj izazov dok su bile pod upravljanjem županije i vjeruje kako će se to realizirati i nakon prelaska u državno vlasništvo. Istaknula je i kako je Dom zdravlja Požeško-slavonske županije uputio zahtjev Ministarstvu zdravstva za pružanje usluge hospicija koji trenutno ne postoji na području Požeško-slavonske županije te će i to biti korak naprijed u skrbi i brizi za najpotrebitije.

– Što se tiče odjela palijativne skrbi i kreveta koje bi trebalo osigurati na području županije namjera je da i Opća županijska bolnica Požega i Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana imaju takvu uslugu. S obzirom na to da su od siječnja te bolnice u nadležnosti države to je ono što mogu reći, a kako smo donedavno mi upravljali tim bolnicama znam da su se i jedna i druga bolnica pripremale za to. Međutim, nije samo stvar palijativne skrbi koja se obavlja u bolnicama. Naš Dom zdravlja Požeško-slavonske županije uputio je Ministarstvu zdravstva zahtjev da nam se odobri pružanje usluge hospicija kojeg mi nemamo na području Požeško-slavonske županije. Idemo u smjeru da osiguramo 16 ležajeva u hospiciju i njime bi upravljao Dom zdravlja Požeško-slavonske županije kojemu je osnivač Požeško-slavonska županija – objasnila je.

Istaknula je kako će se pri realizaciji težiti pribavljaju sredstava iz europskih fondova za nabavu potrebne opreme, a trenutno je najveći izazov prostor koji zadovoljava sve potrebne uvjete. – Najveći problem je prostor koji mora biti tlocrtne površine između 700 i 900 četvornih metara. Već imamo nekakve lokacije o kojima razmišljamo i tražimo prostor koji bi se relativno brzo mogao prenamijeniti kako bi do kraja 2025. godine i uspostavili željeni hospicij za najpotrebitije, one koji nemaju skrb u svojim kućama i ljude kojima nažalost medicina ne može pomoći, a zaslužuju dostojanstvene zadnje dane svoga života – pojasnila je.

Na sjednici je bilo govora i o projektu Terme Lipik o kojemu je predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Grada Lipika, Vinko Kasana, upoznao kako će se pronaći mogućnosti i modeli za financiranje te završetak projekta. Županica Jozić dodala je kako je projekt financiran europskim sredstvima, sredstvima gradskog i županijskog proračuna te kako je nositelj najvećeg dijela troškova Grad Lipik, a s krajem 2023. godine Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju je završila svoje aktivnosti.

IZVOR: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn