POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Slunju

Datum objave: 06. 7. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjedavao je u Slunju 12. sastankom članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a sastanku su prisustvovali brodsko-posavski župan Danijel Marušić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Prvi ovakav sastanak održan je u Zagrebu 19. prosinca 2016. godine kada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a s ciljem uspostave partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama radi ravnomjernog regionalnog razvoja.

Na dnevnom redu sastanka bile su tri teme. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je višegodišnji financijski okvir (2021-2027) te objasnila na kojim područjima će se župani, gradonačelnici i načelnici moći kandidirati i povlačiti europska sredstva. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je mjere za ublažavanje energetske krize na kojima Vlada RH radi već duže vrijeme, a o mjerama pomoći u poljoprivredi i ribarstvu govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Predsjednik Vlade u svome uvodnom obraćanju istaknuo je kako je napravljena platforma, okvir za razvoj novih ideja, za informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima, kao i za usuglašavanje stavova središnje vlasti s jedinicama lokalne i područne samouprave.

„Demografska napućenost utječe na ekonomski razvoj, socijalnu situaciju te na perspektive i mogućnosti napretka. Upravo zbog toga Vlada radi na ravnomjernom razvoju Hrvatske. Nalazimo se u fazi preklapajućih kriza s obzirom na to da je COVID još uvijek prisutan i zahtijeva oprez, a zahvatila nas je i velika kriza vezana za rast cijena energenata, hrane i sirovina. Sve to utječe na inflatorne pritiske s kojima se svi moramo nositi i koje trebamo rješavati.“ – naglasio je premijer te podsjetio na paket mjera koje je Vlada donijela u travnju za pomoć građanima i gospodarstvu vezane uz rast cijena energenata.

IZVOR: pszupanija.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn