POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Raspisan natječaj za dodjelu studentskih stipendija

Datum objave: 21. 10. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Požeško-slavonske županije za školsku godinu 2022./2023. za studente s područja Požeško – slavonske županije, a sredstva su osigurana u proračunu Požeško – slavonske županije. Mjesečni iznos stipendije povećan je za više od 80 posto.

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije, jedna od točaka dnevnog reda bila je i prijedlog Odluke o stipendiji Požeško-slavonske županije. Tom prilikom županica je najavila promjene u pristupu dodjela stipendija. U novoj Odluci naglasak je prebačen na specifična područja studiranja, obrazovni uspjeh i upisanu godinu studija, a sve u cilju stvaranja kvalitetnog kadra koji je deficitaran u institucijama i pravnim osobama na području Županije.

„Stipendije Požeško – slavonske županije bile su niže, 600,00 kuna te su zbog toga mnogi čekali da prođu državne stipendije i stipendije vezane uz prava djece hrvatskih branitelja te gradske i općinske. Sve te stipendije bile su veće od Županijske.“ rekla je županica tada najavivši kako će se studenti stipendirati prema kategorijama. „Uvođenjem kategorija, osim zadovoljenja potreba tržišta rada, omogućeno je povećanje iznosa stipendija, odnosno ovisno o područjima studiranja, što će uvelike poboljšati i studentski standard.“ zaključila je županica.

Slijedom toga, objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Požeško-slavonske županije za školsku godinu 2022./2023. za studente s područja Požeško – slavonske županije, a sredstva su osigurana u proračunu Požeško – slavonske županije. Natječajem za akademsku godinu 2022./2023. stipendirat će se ukupno 20 stipendija, i to u tri kategorije. Prve dvije kategorije odnose se na zanimanja koja su u Požeško – slavonskoj županiji deficitarna te će stipendije za ta zanimanja biti u nešto većem iznosu.

Stipendija prve kategorije odnosi se na studente koji po završetku stječu akademski naziv dr. med., odnosno na liječnike. U prvoj kategoriji predviđeno je pet stipendija, a čiji mjesečni iznos je 3.013,80 kn, odnosno 400,00 eura. Stipendija druge kategorije odnosi se na studente deficitarnih zanimanja iz STEM područja matematike i fizike. Mjesečni iznos ove stipendije, kojih će se dodijeliti pet, je 1.732,94 kn, odnosno 230,00 eura. Treća kategorija stipendija odnosi se na sve ostale studijske programe. Stipendija treće kategorije predviđeno je 10, u mjesečnim iznosima od 1.130,18 kn, odnosno 150,00 eura.

Tijekom akademske godine 2021./2022. stipendirano 47 studenata s 10 mjesečnih anuiteta po 600,00 kn što ukupno iznosi 282.000,00 kn. Odlukom Skupštine novi sustav stipendiranja primjenjuje se i na postojeće stipendiste te im se mjesečni iznos stipendije povećava za 88 posto.

Potrebne uvjete i dokumente možete pronaći  OVDJE.

TEKST: S. P./ PSŽ                FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn