POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Datum objave: 22. 4. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Zbog mraza koji je  od 1. do 15. travnja zahvatio cijelo područje županije, proglašena je prirodna nepogoda. Mraz i niske temperature uzrokovali su velike štete na višegodišnjim nasadima koji su bili u cvatu.

Župan Alojz Tomašević proglasio je prirodnu nepogodu za područje Požeško-slavonske županije zbog mraza koji je zahvatio cijelo područje županije od 1. do 15. travnja. Mraz i vrlo niske temperature uzrokovale su veliku štetu na višegodišnjim nasadima koji su bili u cvatu. Trenutno je nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje, to će biti vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije.

Procjena štete od prirodnih nepogoda provodi se po proceduri utvrđenoj Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda kojim su propisani slijedeći rokovi:
– za prijavu štete od strane oštećenih fizičkih/pravnih osoba u nadležne općine/gradove propisan je rok od 8 dana od dana proglašenja prirodne nepogode, a u roku od  50 dana općinska/gradska povjerenstva moraju izraditi konačna procjenu štete na svom području.

Pozivaju se oštećenici – fizičke i pravne osobe (prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi oblici registriranih poljoprivrednih djelatnosti) na čijoj je imovini pretrpljena šteta od mraza da prijave štetu u nadležnu općinu ili grad.

TEKST: S. P.        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn