POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Prijem za raseljene osobe s područja Ukrajine

Datum objave: 19. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prigodi Svjetskog dana vyšyvanke – ukrajinske tradicionalne vezene košulje, Požeško-slavonska županija zajedno s pet gradova i pet općina održala je prijem za raseljene osobe s područja Ukrajine

Želeći još jednom pokazati solidarnost, dobrodošlicu i slavonsku gostoljubivost, Požeško slavonska županija zajedno sa svojih pet gradova i pet općina, simbolično je, uz Svjetski dan vyšyvanke – ukrajinske tradicionalne vezene košulje, održala prijem za raseljene osobe s područja Ukrajine. Ugodno druženje bila je prigoda za dodatno zbližavanje, toliko potrebne riječi podrške i podsjećanje na značaj slobode koju je Hrvatska, kako je u pozdravnom govoru istaknula županica Antonija Jozić, izvojevala uz velika ratna razaranja i strašne žrtve, baštineći danas neovisnost u zajednici europskih zemalja.

Pozdravljajući drage goste i izražavajući im dobrodošlicu, županica Jozić iskoristila je priliku i za predstavljanje onog najboljeg što prostor koji Ukrajinci od nedavno zovu svojim domom ima. ” Kako je cilj obilježavanja ovog dana očuvanje i promicanje ukrajinskih vrijednosti kao i izražavanje vlastitog nacionalnog identiteta, današnji nam je dan bio lijpe aprigoda za okupljanje svih vas koji ste trenutni dom našli na području Požeško slavonske županije. Županija je to s poviješću dugom više od 8 stoljeća koja se u pisanim dokumentima prvi puta spominje davne 1210.godine, koja razbija uobičajenu predožbu o ravnoj Slavoniji, u kojoj se kovao prvi hrvatski novac, poznata po bogatoj sakralnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, lipicancima, termalnim lječilištima i paraleli na kojoj se uzgaja najbolja vinova loza. Na žalost, jako dobro znamo što svi vi i vaše obitelji prolazite jer upravo je tu, na području naše Županije, u Pakracu, počeo Domovinski rat. Na području Požeško slavonske županije trenutno je 212 osoba ukrajinskog porijekla. Razumijevajući teškoće s kojima se svakodnevno nosite, zajedno s Vladom Republike Hrvatske koordiniramo prihvat i zbrinjavanje izbjehglica, osiguravamo zdravstvenu zaštitu, troškove stanovanja, jednokratne pomoći, školovanje djece, sve s ciljem vaše brže integracije u društvo. Vjerujem da će nas današnje druženje zbližiti i nadam se da u našoj slobodnoj Hrvatskoj osjećate dobrodošlicu. Tu slobodu svim srcem želimo i svima vama i vašoj državi.”, rekla je pozdravljajući nove stanovnike Požeško slavonske županije, županica Jozić.

Izbjegle Ukrajince koji su novi dom pronašli na području Požeštine toplim je riječima dobrodošlice pozdravio i gradonačelnik Požege, Željko Glavić, čestitajući im dan posvećen simbolu njihovog domoljublja, zdravlja i ljepote koji, stjecajem okolnosti proslavljaju u Hrvatskoj.

” Iako je razlog vašeg boravka ovdje izuzetno tužan, jer ste, kao svojevremno i mnogi Hrvati, izbjegli iz svojih domova i domovine pred agresijom onih kojima nije dovoljno njihovo, nego hoće oteti i tuđe, želim da odavde ponesete i pokoju lijepu uspomenu. Nadam se da će zlo koje vas je zadesilo završiti i da ćete se sretno vratiti kućama pamteći dane provedene u Požegi. “, zaključio je gradonačelnik Glavić.

Uz poklon iznenađenja dragim gostima, nastup Kulturno prosvjetnog društva Ukrajina iz Slavonskog Broda, svoje sunarodnjake u Požegi je, uz tradicionalno “Slava Ukrajini” pozdravio i Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj.

TEKST: Simonida Tarbuk             FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn