POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Prijem polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Datum objave: 02. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonski  župan Alojz Tomašević ugostio je danas polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji se nalaze na studijskom putovanju na području ove županije.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika.

„Izuzetna mi je čast što ste ovdje i što ćete posjetiti znamenitosti Požeško-slavonske županije. Čestitam i polaznicima iz drugih zemalja koji su danas ovdje, a koji će imati mogućnost izručivanja strategija i doktrinu, ali i domovinsku sigurnost Hrvatske kako bi zajednički ovaj prostor očuvali za buduće generacije.”rekao je župan Alojz Tomašević

O Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić” govorio je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole koji je naglasio da je u tijeku školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 17 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Republike Hrvatske (osam polaznika su visoki časnici MORH-a i Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) i šest polaznika iz Oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Republike Slovenije i Crne Gore).

Tijekom studijskog putovanja na području Požeško-slavonske županije polaznici će se u Županiji upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva. Posjetit će vojarnu „123. brigade HV“ gdje će se kroz predavanje upoznati s Požegom i Požeško-slavonskom županijom u Domovinskom ratu te s značajnim lokacijama iz Domovinskog rata (Kamenska, Logor Bučje, spomen obilježje „Rakov potok“ i spomen park Kusonje – najtragičniji događaj na pakračkom ratištu, Spomen ploče – početak Domovinskog rata u Pakracu i Spomen području Trokut Lipik – Novska).

“Ispred 23. naraštaja ratne škole Ban Josip Jelačić, iznimno nam je zadovoljstvo i čast biti u vašoj županiji. Osim nastave koju imamo, ono što je također važno je upravo ono što je na terenu. Osim Domovinskog rata, tu je i budućnost Republike Hrvatske koju svaki dan kroz ovaj naš program imamo prilike i vidjeti.” rekla je predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pukovnica Jasna Đivan Perković. Župan je polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić” poklonio Fotomonografiju koja je izdana povodom 810. obljetnice postojanja Požeško-slavonske županije te im se zahvalio na dolasku u županiju.

IZVOR:pszupanija.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn