POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Predstavljen projekt „Trenkov dvorac-dokumentacija“ vrijedan 4,5 milijuna kuna

Datum objave: 26. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Trenkov dvorac koji je od privatnog vlasnika 2019. otkupila Požeško-slavonska županija s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja i revitalizacije njegove baštine s parkom, postat će posjetiteljski centar i nova kulturno-turistička destinacija. Projekt je samo u prvoj fazi koja je predstavljena danas u Velikoj županijskoj vijećnici vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega je 3,8 milijuna kuna dobiveno iz EU-a.

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održana je početna konferencija projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“. Požeško-slavonska županija nositelj je projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“ kojeg provodi uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost je 4,5 milijuna kuna pri čemu je udio sufinanciranja iz EU 85 posto.

Na početnoj konferenciji projekta prisutni su bili ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, zamjenik načelnika općine Velika Ivica Potočanac, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović i drugi.te Jelena Ferderbar Hak voditeljica odjela u Regionalnom koordinatoru razvoja PSŽ, koja je moderirala i predstavila projekt.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a projektom je planirana izrada projektno – tehničke i muzeološke  dokumentacije nužne za obnovu  zaštićenog kulturnog dobra, dvorca i parka u Trenkovu. “Izrađenom projektno-tehničkom i muzeološkom dokumentacijom ostvaruju se preduvjeti za obnovu  dvorca i cijelog kompleksa. Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku te će se stavit u turističke svrhe, odnosno postat će nova kulturno-turistička destinacija Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije, dostupna turistima i široj javnosti. Posjetiteljski centar objedinjavat će kulturne, turističke, prirodne,  materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu bogatih povijesnih zbivanja i prilika ovog kraja i Trenkovog života, “pojasnila je ravnateljica županijskog Regionalnog koordinatora razvoja Senka Horvat.

Nove funkcije dvorca u Trenkovu bit će zalog dugoročne i cjelovite održivosti kompleksa, a to su funkcija dobrodošlice i prijema posjetitelja, uslužna funkcija, obrazovno-kreativna funkcija, interpretacijska funkcija, funkcija odmora i relaksacije te utilitarna funkcija. „U interpretacijskom planu svi zajedno smo došli do interpretacijske poruke: Dvorac s parkom u Trenkovu riznica je obiteljskih memorija i prirodna oaza gdje se slavi nasljeđe baruna Trenka u Slavoniji, sažeto u spoju Europe s kulturom Orijenta,” naglasila je ravnateljica Horvat dodajući kako je u ovoj poruci sažeto sve ono što se planira i želi objediniti na prostoru dvorca.

„U zadnjih nekoliko mjeseci vrlo intenzivno se radi na ovome projektu. Ponosan sam što je Županija uspjela kupiti objekt od prethodnog vlasnika, a u svrhu razvoja ovog područja u cijelosti. Podnijeli smo nove zahtjeve i prema Ministarstvu poljoprivrede i prema drugim resorima kako bi ostatak zemljišta koji je u vlasništvu Republike Hrvatske proširili, a samim time dobili i dodatne mogućnosti za razne nove mogućnosti,“ rekao je župan Alojz Tomašević. Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije rekao je kako je ovo samo jedan od mnogobrojnih sjajnih projekata koji se ostvaruju na području ove županije.Razdoblje provedbe projekta je od 29. studenoga 2019. – 29. studenoga 2023. godine.

TEKST: S. P./PSŽ     FOTO: pszupanija.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn