POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Održano predavanje na temu “Sprječavanje pojave afričke svinjske kuge”

Datum objave: 13. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Velikoj vijećnici Požeško – slavonske županije, danas je održano predavanje na temu „Sprječavanje pojave afričke svinjske kuge“ na koje su bili pozvani lovozakupnici s područja županije te predstavnici županijskog Lovačkog saveza.

Sukladno Naredbi o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području RH te Naredbi o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači koje je Ministarstvo poljoprivrede donijelo krajem 2018 godine, danas je održano predavanje na temu afričke kuge s ciljem upoznavanja lovozakupnika s navedenim Naredbama i mjerama.Predavanje je održao Domagoj Križaj viši savjetnik specijalist Sektora lovstva u Upravi šumarstva lovstva i drvne industrije.

“Ova predavanja i radionice provodimo diljem Hrvatske. Prvenstveno su namijenjena lovcima jer su lovci što se tiče afričke svinjske kuge “prva crta obrane”, oni će se najprije susresti s pojavom te bolesti. Stoga nam je vrlo bitno da imamo njihovu suradnju kako bismo spriječili unos afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku. Afrička svinjska kuga kao bolest je izuzetno opasna, nažalost, u čitavoj Europskoj uniji se podcjenjuje ta opasnost. Kod te bolesti 95 posto zaražene populacije ugiba u roku od pet do sedam dana i to su silni rizici za svinjogojski sektor i lovstvo,” naglasio je Križaj.

“Afrička svinjska kuga trenutno je došla na granicu Srbije u Rumunjske, ima je i u Mađarskoj ali se nalazi na sjeveru Mađarske i nas više brine ova situacija na istoku. Rumunjska je pregažena, trebalo je samo šest mjeseci da pređe čitavu Rumunjsku, Srbija je propisala mjere u smislu posebnog motrenja, ali kada dođe na granicu Rumunjske i Srbije jasno je kako je vrlo blizu Hrvatskoj. Najbitnije je da svi shvate o kakvoj se bolesti radi, a potom je nužno smanjiti populaciju divljih svinja jer je to jedan od načina na koji možemo spriječiti unos virusa u Hrvatsku. Osim odstrela važna je i primjena biosigurnosnih mjera te zabrana zimske prihrane jer se zimskom prihranom povećava broj divljih svinja, odnosno, umjetno su poboljšani uvjeti u lovištu pa je time i njihov broj veći,” zaključio je Križaj. Okupljene na predavanju pozdravio je u ime domaćina zamjenik župana Željko Jakopović koji je istaknuo značaj ovakvih edukacija za preventivu i daljnji razvoj svinjogojstva na ovom području.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn