POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Održan sastanak užeg sastava Stožera Civilne zaštite

Datum objave: 13. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zbog vremenskih nepogoda koje su jučer zahvatile Zagreb i širu okolicu te sjeverni dio Hrvatske, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević održao je sastanak s užim sastavom Stožera Civilne zaštite. Na sastanku su bili i predstavnici Hrvatskih voda, Županijske uprave za ceste, vatrogasaca, Hrvatske gorske službe spašavanja i Ministarstva unutarnjih poslova – Centra 112.

Uz trenutno stanje na području Požeško-slavonske županije, na sastanku se raspravljalo o stavljanju u pripravnost svih službi te mjerama i radnjama koje treba poduzeti u slučaju većih nepogoda kako bi se spriječile eventualne štete. “Temeljem informacija koje smo dobili tijekom jučerašnjeg dana vezano za mogućnost elementarnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije održali smo sastanak na kojem smo razmijenili informacije o spremnosti u slučaju određenih ugroza i onom što će trebati učiniti. Dobio sam informacije o stanju i spremnosti opreme i sredstava s kojima će se eventualno intervenirati u slučaju potrebe. Dogovorene su i preuzete određene zadaće uz obvezno praćenje događanja u slučaju većih padalina, posebice na već poznatim kritičnim mjestima. Najavljen je i jači vjetar tako da se i u tom pravcu poduzimaju određene radnje kako bi se zadržala prohodnost cesta ,” rekao je župan Tomašević dodajući kako je zadovoljan s informacijama koje je dobio i spremnosti službi koje su na raspolaganju 24 sata.

“Osigurali smo dovoljne količine pijeska i vreća u slučaju potrebe postavljanja tzv. zečjih nasipa. Uslijed poplava koje su bile 2014. godine poduzete su određene mjere, uređeni su vodotokovi na kritičnim mjestima, a sanirani su i prošireni nasipi. Bujične vode koje su na našim prostorima prisutne ne bi trebale stvoriti problem jer smo već u tom smislu poduzeli sve što smo mogli. Oni građani odnosno mještani u nekim od naselja koji smatraju da im staje i drugi objekti mogu biti ugroženi neka poduzmu određene radnje, izmjeste stogu, opremu i radne strojeve kako ne bi došlo do uništenja i većih materijalnih šteta. Sve službe će biti u pripravnosti i na raspolaganju kako bi na vrijeme pomogli s opremom i na druge načine, posebice starijem stanovništvu. Bit ćemo preventivno spremni kako bi eventualno umanjili štetu od elementarnih nepogoda. Za sada nema toliko kritičkih mjesta ali opasnost prijeti. Orljava prijeti ponajprije na području općine Brestovac, Orljavcu i Kamenskoj što je nama detektor ako na tom dijelu dođe do problema da će se problem pojavljivati i nizvodno prema Požegi i Pleternici,” dodao je župan Tomašević ističući kako ovakve situacije uvijek ponovo potaknu pitanje izgradnja akumulacija Kamenska, “Uvjeren sam da kada nju izgradimo, o ovim problemima nećemo razgovarati niti imati bojazan od poplava. U tom pravcu mogu najaviti i da ćemo na prvoj Županijskoj skupštini imati jednu od točaka dnevnog reda, promjenu Plana strateške studije na okoliš kako bi se mogla izgraditi akumulacija i retencija,”zaključio je župan Tomašević.

“Obavijestio sam župana i sve čelnike jedinica lokalnih samouprava i podijelio informacije o mogućim vremenskim nepogoda. Mi kao služba kada primimo takve informacije dužni smo istu proslijediti i s njom upoznati sve koji nju trebaju dobiti. Naša je zakonska obveza sazvati Stožer civilne zaštite. Procijenili smo da nije bilo potrebno sazivati sve članove pa smo sastanak održali u užem sastavu i osobe koje po svom poslu trebaju biti uključene budući da se radi o prijetnji poplava,” rekao je Slavko Marinaca pročelnik Centra 112.

TEKST: S. P./ D. K.        FOTO: D.K.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn