POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Održan sastanak na temu popisa stanovništva 2021. godine

Datum objave: 27. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Velikoj županijskoj vijećnici, održan je sastanak na temu “Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj” na kojem su sudjelovali ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa  suradnicima. Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj provodit će se od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova najsloženije je statističko istraživanje i najveći izvor podataka o stanovništvu i uvjetima življenja stanovnika zemlje.Prema riječima glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku Lidije Brković Popis 2021. bit će prvi digitalizirani odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj. Time će se unaprijediti način prikupljanja popisnih podataka koji se u prijašnjim popisima stanovništva provodio putem papirnatih upitnika.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. provodit će se u dvije faze:

Od 1. travnja 2021. do 10. travnja 2021. stanovništvo će se moći samostalno popisati kroz elektronički sustav e-Građani.
Od 16. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. popisivači će popisivati na terenu sve one koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua s pomoću elektroničkih uređaja.

Ravnateljica Brković pojasnila je  da se internetom popisuju svi članovi kućanstva (ne samo osoba koja se prijavi preko sustava e-Građani), dakle sve osobe koje zajedno žive u kućanstvu popisuju se kao cjelina, ali je dovoljno da je samo jedan član kućanstva registriran u sustavu e-Građani. Ako je neki član kućanstva privremeno odsutan iz svog kućanstva (u zemlji ili inozemstvu) popisat će ga član kućanstva koji je prisutan, bilo putem interneta, bilo uz pomoć popisivača, kao što je to bila praksa i u dosadašnjim popisima.

Popisivač će, kad izađe na teren, imati unaprijed informaciju koja kućanstva (i osobe) i na kojim adresama su se popisala internetom, i morat će jedino još obići navedene adrese gdje su osobe popisane.

“Podaci koji se prikupljaju Popisom prijeko potrebni su za provedbu mnogih gospodarskih, društvenih, razvojnih i drugih politika te želim naglasiti da bi se moglo dobro planirati i da bi se mogle donositi kvalitetne odluke za kreiranje javnih politika, svaka zemlja bi trebala imati pouzdane službene statističke podatke.” rekla je Lidija Brković.

TEKST: S. P.         FOTO:pszupanija.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn