POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Nova ulaganja u Obrtničku školu Požega

Datum objave: 24. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Obrtničkoj školi Požega, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održan je koordinacijski sastanak tima Regionalnog centra kompetentnosti u sklopu provođenja projekta VirtuOS. Budući kuhari, učenici drugog razreda predstavili su pri tom Požeški kolačić, školski suvenir za koji su sami osmislili recept od autentičnih slavonskih sastojaka, s motivima grada i okolice.

Obrtnička škola partner je Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u projektu VirtuOS – uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U sklopu projekta škola će dobiti suvremenu opremu za praktikume ugostiteljskog posluživanja i kuharstva te za školski restoran što je također zasluga i Požeško-slavonske županije. Ulagat će se u znanje nastavnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca te će se tako poboljšati uvjeti rada i stvoriti uvjeti za suvremeno obrazovanje u struci u skladu s potrebama tržišta rada, što će omogućiti učenicima brže zapošljavanje po završetku školovanja. Ovim projektom nastavnicima struke iz sektora turizma i ugostiteljstva te mentorima kod poslodavaca bit će omogućeno stručno usavršavanje u inozemstvu na prestižnim gastronomskim i enološkim akademijama poput Le Cordone Bleu i Cafa Wine School Bordeaux.

„Projekte koje radimo kroz Regionalni centar kompetentnosti važno je prezentirati i pokazati što zapravo kroz njih možemo sve učiniti. Drago mi je što smo danas ovdje da poveznicu koju radimo, kroz niz projekata, i izgradnjom novog objekta na prostoru našeg Đačkog doma Požega gdje će biti izgrađeni novi kapaciteti s novim sadržajima i predivnom kuhinjom, a Obrtnička škola će dobiti ovaj prostor za praksu ili praktikum. Siguran sam da podizanje razine razvoja turizma u budućnosti koja je pred nama daju poruku turistima da dođu kod nas u Slavoniju, jer turizam nije samo Jadran, a na nama je da sve kapacitete stavimo u funkciju. Radnik u turizmu mora biti nasmijan, uslužan, a samim time dat će povratnu poruku da i mladi ljudi imaju budućnost u ovim krajevima.“ rekao je župan Alojz Tomašević uz čestitke ravnateljici Šnajder na trudu koji ulaže u školu, djelatnike i učenike.

Budući kuhari, učenici 2.fg razreda danas su izrađivali „Požeški kolačić“, školski suvenir za koji su sami osmislili recept od autentičnih slavonski sastojaka, s motivima grada i okolice kako bi predstavili projekt škole u sektoru turizma i ugostiteljstva. Kolače su pripremili u kuharskom praktikumu što je ujedno bila i najava ulaganja RCK preko projekta VirtuOS u Obrtničku školu Požega.

Ravnateljica Iva Šnajder pojasnila je što će realizacija projekta donijeti Obrtničkoj školi:„Upravo ovdje, u prostorima bivše kuhinje Đačkog doba, budući Đački dom dobiva novi restoran i kuhinju, nalazit će se praktikum kuharstva i praktikum za ugostiteljsko posluživanje, a vrijednost opreme za praktikum iznosi 830 tisuća kuna. Isto tako dobit ćemo i dio informatičke opreme za specijalizirane učionice za nastavu struke u ugostiteljstvu, a ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna.“ – rekla je ravnateljica Šnajder.

„Naša škola ima 397 učenika od kojih je 187 u tri zanimanja ugostiteljske struke. Mi obrazujemo kuhare, konobare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Obrazujemo ih u deset razrednih odjeljenja, od kojih je sedam u Požegi, a tri su u Pleternici.U ovom partnerstvu dobit ćemo ne samo opremu, već će i naši kolege profesori i nastavnici imati priliku osposobiti se ili usavršiti u znanjima i vještinama koji su im potrebni za predavanje strukovnih predmeta, ali ono što je najvažnije, i naši strukovni učitelji, ali isto tako i gospodarstvenici.Kroz ovaj projekt, kroz partnerstvo, omogućeno je da mentori poslodavaca koji našim učenicima predaju stručnu praksu prođu edukaciju u Francuskoj, Belgiji i Londonu, ovisno o tome za što se prijave.“ rekla je ravnateljica Šnajder.

„Ugostiteljska škola Osijek koja je imenovala Regionalni centar kompetentnosti 23. srpnja 2018. godine je upravo s tim datumom stupila u partnerstvo i sa Obrtničkom školom Požega što mi je iznimno drago da širimo našu mreže. Cilj RCK je unapređenje strukovnog obrazovanja što bi značilo promjenu u planovima i programima za zanimanje slastičar, kuhar konobar koji bi ih trebali učiniti atraktivnijima i na taj način privući učenike u to zanimanje. Upravo usavršavanje profesora, nastavnika, mentora, strukovnih učitelja je iz razloga kako bi se znanje naših učenika podiglo na jednu višu razinu, ali kako bi prenijeli novo stečeno znanje i drugim kolegama koji nisu imali priliku otići na školovanje u inozemstvo, a samim time da sudjeluju u izradi svih ovih novih kurikuluma, odnosno programa za ova strukovna zanimanja.“ rekao je voditelj i ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek.

IZVOR: pszupanija.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn