POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA : Nastava u srednjim školama online, novo pogoršanje u domovima za starije na području Lipika i Pakraca

Datum objave: 30. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 410 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 364 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 46 osoba je hospitalizirano. O epidemiološkoj situaciji te provedbi novih mjera koje su na snazi od 28. studenoga nakon sastanka županijskog Stožera civilne zaštite na konferenciji za novinare izvijestili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, epidemiolog Ante Vitalia i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Prema riječima župana Tomaševića protekli vikend donio je novo pogoršanje epidemiološke situacije u županiji što potvrđuju i brojčani pokazatelji. Pogoršanje je posebno prisutno u školskom sustavu pa će županijski Stožer predložiti da se od idućeg tjedna u srednjim školama nastava provodi online, najavio je župan. “Naime, ovaj vikend je 26 razreda završilo u samoizolaciji, a do prije samo pet dana bila su samo 2 razreda u samoizolaciji i to jedan u osnovnoj, jedan u srednjoj školi. Znači, došlo je do eskalacije i predložit ćemo održavanje nastave od idućeg tjedna po modelu C.” rekao je župan. Dodao je kako je stanje loše i u određenom broju privatnih domova za starije i nemoćne osobe posebice na pakračkom području gdje je do došlo do većeg broja oboljelih i među korisnicima i među djelatnicima.

To je potvrdio i epidemiolog Ante Vitalia. “Ono što nas u ovom trenutku brine je opterećenost domova za starije osobe. U ovom trenutku imamo dobru situaciju u Domu za starije osobe u Požegi gdje trenutno nema niti jedan Covid 19 pozitivna osoba. Imamo novu situaciju, a to je pet aktivnih bolesnika u Domu u Velikoj, ali oni su izolirani i to je što se tiče Požeštine. Ali, imamo situaciju u dva doma na području Lipika, odnosno Marino selo i jedan privatni dom u Lipiku. U domu u Marinom selu imamo u ovom trenutku 31 pozitivnu osobu od oko 60 korisnika, te 12 pozitivnih djelatnika u tom domu od ukupno 19 djelatnika. To je vrlo ozbiljna situacija. Još dramatičnija situacija je u domu “Anđelak” gdje smo nakon detekcije prvog pozitivnog korisnika testirali svih 11 djelatnika tog doma i pozitivno je 10 djelatnika. To je vrlo zahtjevna situacija jer o preostalih 36 korisnika tog doma netko treba brinuti. Obaviještene su mjerodavne institucije i djelatnici koji imaju vrlo blage simptome morat će raditi sa štićenicima, naravno s maksimalnim oprezom i s korištenjem sve moguće zaštitne opreme. Apeliram na situaciju što se tiče odgovornosti samih djelatnika, zdravstvenih djelatnika i djelatnika ustanove socijalne skrbi – jednostavno moramo napraviti nešto što je t.z.v. radna karantena, a to je sistem posao – kuća i nikakvi drugi kontakti. Moramo biti svjesni odgovornosti trenutka i odgovornosti svog poziva,” rekao je Vitalia.

Kapaciteti testiranja u ovom su trenutku maksimalni. Kovid ambulanta Doma zdravlja u Požegi i Pakracu testira maksimalno. Prema riječima epidemiologa Vitalie, do 30 do 50 uzoraka koliko se slalo prethodnih mjeseci, broj uzoraka je narastao do preko stotinu uzoraka iz Požege te gotovo jednako toliko iz Pakraca. U proteklih sedam dana, od 23. do 29. studenog testirano je tako 1213 osoba, od kojih su 202 osobe bile pozitivne. Od početka pandemije ukupno je testirano 17219 osoba, od kojih je 1484 imalo pozitivne nalaze, a preminulo je ukupno 18 osoba. “S obzirom na broj testiranih te na broj stanovništva u našoj županiji, testirano je oko 25 posto populacije na području Požeško-slavonske županije. Učinak ovih mjera koje su trenutno na snazi, po našim izračunima trebao bi se pokazati tek za 14 dana. No, ako se odgovorno ne ponašamo, ni strože mjere neće donijeti rezultate,” rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn