POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Najavljene strože mjere vezane uz svadbe i druga okupljanja

Datum objave: 01. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Pogoršano epidemiološko stanje u Požeško-slavonskoj županiji traži i nove mjere te adekvatne aktivnosti koje na tiskovnoj konferenciji danas predstavili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Trenutno na području Požeško-slavonske županije ima 78 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih su tri osobe na liječenju u bolnici, a više od 330 osoba nalazi se u samoizolaciji. Zadnja testiranja pokazala su kako ima 16 novozaraženih osoba. Sve to ponukalo je županijski Stožer da prema Nacionalnom stožeru pošalju prijedloge novih odluka vezanih uz svadbe, sahrane i privatna okupljanja.

“Zbog trenutne situacije i brojčanih veličina koje rastu moramo donijeti određena ograničenja i definirali smo neka od njih koje će vrijediti od trenutka kada ih potvrdi Nacionalni stožer. Održavanje svadbenih svečanosti bit će moguća uz ograničenje od 50 uzvanika, sahrane do 50 osoba, a na privatnim okupljanjima preporuka je do 20 osoba. Sve druge manifestacije, primjerice sportske, podržavamo da se održavaju na vanjskim terenima uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera te obavezu organizatora te iste poštuje potpuno,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pozivajući i vlasnike ugostiteljskih objekata da se strogo pridržavaju u nadolazećem vremenu propisanih epidemioloških mjera za rad u zatvorenom.

“Brojčane veličine u našoj županiji daju nam za pravo i obavezu da ovakve mjere moramo i provoditi. Organizatori druženja, vlasnici ugostiteljskih objekata, voditelji trgovačkih objekata odgovorni su za njihovo provođenje. Ove predložene mjere bit će obvezujuće i trajat će 30 dana s nadom da će se u tom razdoblju situacija poboljšati, ” dodao je župan.

Naglasio je kako su obavljeni i razgovori s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, a uz početak školske godine. “Škole kreću 7. rujna. U koordinaciji ravnatelja s prijevoznicima bit će povećan i broj prijevoznih sredstava kako bi se ispoštovale i u prijevozu epidemiološke mjere. U određenim školama bit će početak u 7 i 15, u nekim u 8,00 sati, razmak između prve i druge smjene bit će 45 minuta kako bi se prostor dezinficirao. Učenici od prvog do četvrtog razreda neće morati nositi masku, a za ostale smo naručili prvih deset tisuća komada maski koje će biti prvi dan podijeljene,” naglasio je župan.

“Ukupno je sada na području naše županije 190 osoba koje su bile pozitivne na COVID19 infekciju. Za naglasiti je kako je od tog broja 109 osoba praktički ozdravljeno. Samo jučer je provedeno 200 uzoraka na testiranje i od toga broja imamo 16 novih pozitivnih osoba. Riječ je o kontaktima do sada već utvrđenih pozitivnih osoba i to su većinom osobe koje su se već nalazile u samoizolaciji tako da smo ih vrlo brzo detektirali te i njihove kontakte stavili u samoizolaciju. Mjere koje su predložene Županijskom stožeru, a koje će ići prema Nacionalnom stožeru nastale su zato što smo u jednom trenutku, s obzirom na broj novooboljelih, prešli čak državni prosjek. U tjednu od 24. do 30. kolovoza ima 46 novooboljelih osoba. To je trend koji je krenuo zbog povratka ljudi s godišnjih odmora, fluktuacije stanovništva koje je dolazilo iz inozemstva, boravili su na raznim manifestacijama ovdje, svadbenim događanjima i zbivanjima. Nakon toga se detektiralo kako je jedan veći broj osoba pri povratku u inozemstvo bio pozitivan, a onda smo od toga imali kao nastavak osobe koje su na našem području postale pozitivne,” naglasio je dr. Vitalia.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn