POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Ministar Malenica sa županom Tomaševićem o preuzimanju poslova državne uprave

Datum objave: 29. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ministar uprave Ivan Malenica razgovarao je u četvrtak s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem i predstojnicom Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji Oliverom Baričević o preuzimanje poslova Ureda državne uprave u županijama.

Na radnom sastanku u Požegi prezentirana je reformska mjera Vlade RH koje se odnosi na povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama, naglasio je ministar Ivan Malenica. “Radi se o reformskoj mjeri koja je pripremana zadnjih nekoliko mjeseci. Pravni temelj je novi Zakon o sustavu državne uprave te 66 posebnih zakonskih propisa koji će biti donijeti do kraja ove godine kako bi se od 1. siječnja sljedeće godine poslovi državne uprave obavljali u okviru županija na jedan učinkovitiji način,” objasnio je ministar.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i predstojnica Ureda državne uprave Olivera Baričević izrazili su spremnost da se ispune svi uvjeti. Riječ je o donošenju općeg akta kojim će se urediti unutarnje ustrojstvo Županije gdje će se državni poslovi iz područja društvene djelatnosti, gospodarstva i imovinsko-pravnih odnosa te opće uprave povjeriti županiji te se organizirati u okviru županijskih odjela.

“Sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 350 milijuna kuna na razini Republike Hrvatske, a temeljni akt kojim će se regulirati međusobna prava i obveze sporazum je o prijenosu državnih službenika u sastav Županije, čime oni postaju službenici i namještenici u lokalnoj samoupravi, kao i prijenos imovine i drugih sredstava.” dodao je ministar. Predstojnica Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji Olivera Baričević naglasila je kako je suradnja sa županijom uvijek bila vrlo kvalitetna te je uvjerena kako će u siječnju 2020 novi ustroj profunkcionirati na propisani način.

“Nakon gotovo 20 godina jednog modela koji je bio u vidu dekoncentracije poslova državne uprave koji su se obavljali od strane Ureda državne uprave i državnih službenika na terenu, pristupa se prvom koraku jedne decentralizacije u kojoj će se svi poslovi koje su uredi državne uprave radili povjeriti županijama. Zaposlenih u našem uredu je 60, a danas smo razgovarali o tome kako će svi biti preuzeti od strane Županije, s tim da postoji i program otpremnina kroz koji će se zbrinuti određeni broj ljudi,” naglasila je predstojnica Ureda državne uprave Olivera Baričević.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom.”Županija i državna uprava ponovo postaju jedno tijelo, zajedno djelujemo na dobrobit građana, a to je ključ svake reforme. Više neće biti preklapanja poslova, a svaki djelatnik bit će zbrinut na zadovoljavajući način. Ovo je jedna od onih decentralizacija koje mi župani predlažemo Vladi RH. Riječ je o opsežnom poslu, ali naši građani će dobiti kvalitetnije usluge za koje plaćaju porez i biraju nas,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn