POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Kreće adaptacija potkrovlja na Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana

Datum objave: 29. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana trenutno provodi projekt energetske obnove zgrade, a uskoro će započeti radovi na adaptaciji potkrovlja zgrade i ugradnji dizalice topline. Tim povodom održana je tiskovna konferencija na kojoj su prisustvovali pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, župan Alojz Tomašević, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat i ravnateljica bolnice Marina Major.

Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana trenutno provodi projekt energetske obnove zgrade kojim će se ostvariti ušteda toplinske energije gotovo 75 posto, a zgrada će iz energetskog razreda  D prijeći u energetski razred B.
Ukupna vrijednost projekta je 13.435.153,00 kuna, od toga su bespovratna iz Europskog fonda za regionalni razvoj 8.046.978,92 kuna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira 3.707.879,23 kuna te Požeško-slavonska županija kao osnivač bolnice sufinancira 1.680.294,85 kuna.

Završetak radova na energetskoj obnovi očekuje se do kraja prosinca 2020. godine, a krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine. Osim radova na energetskoj obnovi, uskoro će započeti radovi na adaptaciji potkrovlja zgrade i ugradnji dizalice topline. Također je potpisan ugovor o izvođenju radova s izvođačem Presoflex d.o.o. i o usluzi stručnog nadzora sa zajednicom ponuditelja ZIV-TICA d.o.o.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana  Marina Major rekla je kako je ovo drugo veliko ulaganje u građevinske radove na bolnici te se zahvalila županu Alojz Tomaševiću na dosadašnjoj potpori Požeško-slavonske županije kao osnivača bolnice.„Adaptacijom potkrovlja će se u novouređene prostore preseliti uprava bolnice, jer se sada nalaze u prostorima namijenjenima pružanju zdravstvenih usluga. Preseljenjem uprave u potkrovlje oslobodit će se prostor koji će se moći koristiti za obavljanje zdravstvene zaštite kroz odjel palijative ili preseljenje određenih ambulanti. Napokon će biti gotova obnova ratom razrušene bolnice, 29 godina nakon početka rata.“ rekla je ravnateljica bolnice Marina Major dodajući kako je ove godine u bolnici ostvareno oko 20 milijuna kuna investicija. Osim građevinskih radova, nabavljen je novi CT uređaj i pokretni RCG uređaj.

Ravnateljica Panore Senka Horvat pojasnila je kako adaptacija potkrovlja bolnice nije mogla biti uvrštena u projekt energetske obnove te prijavljen poseban projekt na natječaj za bespovratna sredstva. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.515.707,66 kuna, a ukupno je osigurano 1.344.600 kuna bespovratnih sredstava iz tri izvora financiranja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira kroz dva Programa, Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške brdsko-planinskim područjima te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prigodnim riječima obratio se pomoćnik ministrice Davor Huška. „Bolnica u Pakracu je bila na prvoj liniji obrane prije 29 godine, bila je potpuno razrušena i neupotrebljiva. Puno je vremena prošlo, osiguravali su se uvjeti za pacijente, no zadnji kat na kojemu bi u perspektivi trebala biti uprava bolnice nije bio u uporabi. Prostor koji će se sada osloboditi već ima neku namjenu, poznato je da se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja planira osnovati jedan odjel za potrebe branitelja koji nemaju potrebne zdravstvene uvjete. Bolnica ima bogatu povijest i veliku važnost, od vremena Marije Terezije do domovinskog rata i sada nekoliko godina nakon njega, jer ovdje su također korisnici iz triju županija. Suradnja i zajedništvo se nastavlja dalje, u nekim ljepšim i boljim uvjetima.“ rekao je Davor Huška.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako je Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana od velike važnosti za područje Požeško-slavonske županije. „Vratili smo  instituciju pakračke bolnice u punom nazivu uz važan dodatak jer ona je bolnica hrvatskih veterana u gradu heroju. Bolnica u kojoj je obavljena najhumanija akcija tijekom Domovinskog rata, izvlačenje pod vatrom s prve crte obrane, za sve pacijente koji su tada bili u bolnici. Upravo na tragu časne povijesti ali i osiguranja primjerene današnjice, podižemo razinu rada liječnika i zdravstvenog osoblja, a najvažnije je da podižemo standarde za one kojima je najpotrebnije,” rekao je župan.

“Gotovo sve naše zdravstvene institucije na području županije su obnovljene ili je pri kraju obnova. Bolnica u Pakracu i bolnica u Požegi, predivna priča u Lipiku s bolnicom i toplicama, gdje se, uz zdravstvenu, podiže i turistička razina. Sretni smo kada dobijemo 13,5 milijuna kuna za ovu bolnicu ili 40 milijuna kuna za požešku bolnicu, ali sretni smo i s 300 tisuća kuna, tražimo načine kako prikupiti sredstva sa svih izvora za dobrobit i razvoj cjele županije. Prijavljujemo projekte i s Regionalnim koordinatorom razvoja nastavit ćemo tim putem, svi oni rade na projektima velikih vrijednosti i do sada se puno toga tako ostvarilo. Također smo potpisali sporazum za centar medicine u Pakracu koji će biti poveznica  razvoja zdravstva i školstva, uskoro će biti održana početna konferencija, a svi ti napori u konačnici se ulažu za daljnje podizanje zdravstvenih standarda na području županije,“ rekao je župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. P. /PSŽ      FOTO: pszupanija.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn