POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Koordinacija župana s gradonačelnicima i načelnicima

Datum objave: 17. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Župan Alojz Tomašević održao je koordinaciju s načelnicima i gradonačelnicima s područja Požeško-slavonske županije.

Na Koordinaciji se raspravljalo o stanju u općinama, gradovima i županiji, a na dnevnom redu kao teme bili i Matični uredi, Komunalne naknade, Modeli poticanja ostanka zdravstvenih djelatnika na području županije, Prostorni planovi te Geodetska izmjera.Župan Tomašević naglasio je kako je ponosan radom načelnika i gradonačelnika te njihovim aktivnosti koje su rezultirale privlačenjem europskih sredstava te nizom projekata velike vrijednosti i infrastrukturnog značaja na području županije.

“Razgovarali smo o aktivnostima, zadaćama i predviđanjima za budućnost, što nam je činiti kako bi u pripremama i narednim godinama možda neke stvari dodali, a kako bi zadržali te pomogli gospodarstvenicima i deficitarnim zanimanjima. Analizirali smo također i pitanje matičnih ureda, s obzirom da je državna uprava od 01.01. prošle godine ušla u sastav županije te u tome kontekstu rasporedili smo modele i radne dane  prema potrebama građana te smo modificirali termine rada matičnih ureda.U suradnji s gradovima i općinama taj je projekt dobro prihvaćen te pozivam i građane da se sukladno potrebama obrate u naše matične urede.”rekao je župan Tomašević.

Govoreći o medlima poticanja ostanka zdravstvenih djelatnika, župan je naglasio kako je ta tema otvorena nakon sastanka s ravnateljima triju županijskih bolnica pri čemu je naglasak stavljen na sve većem broju odlazaka medicinskog osoblja te sve većoj potrebi za specijalizantima. Prema njegovim riječima, definirano da se općine i gradovi moraju uključiti, kao su već neki i učinili, te dati određene subvencije ili potpore liječnicima kako bi ostali raditi u Požeško-slavonskoj županiji. “Županija će plaćati kamate na stambene kredite onim liječnicima kojima to bude potrebno u slučaju kupnje imovine te je također jedna od opcija besplatno korištenje općinskih ili gradskih stambenih objekata, kao što u nekim općinama i imamo za primjer, poput općine Čaglin.”naglasio je župan Tomašević.

“Jedna od važnih tema bila je izmjena prostornih planova županije i općina znajući da sve veći broj investitora želi doći po pitanju postavljanja solarnih panela te u tome kontekstu kada nastupe izmjene prostornoga plana, investitori sami predviđaju koji prostori su bitni te ćemo na taj način moći reagirati i ponuditi investicije na našemu prostoru, a isto tako ako je vezano za poljoprivredna zemljišta i za to postoje modeli te ti paneli mogu biti podignuti na višu razinu, primjerice 3m visine, kako je to već poznato i u Europi, a i zemljište se može koristiti i dalje za obradu.”rekao je župan. Dodao je kako je županija u proteklih nekoliko godina imala značajna ulaganja u katastarske izmjere te je odlučeno kako će s današnjeg sastanka poslati dopis prema Državnoj geodetskoj upravi gdje će predložiti da se preko Europskih fondova privuku sredstva upravo za ovu namjenu.
“U našoj županiji obavili smo otprilike 10 posto geodetskih izmjera što je primarno za naredni period. Vjerujem da ćemo potporu Vlade i Državne geodetske uprave dobiti te sam siguran da se financijska sredstva mogu osigurati i iz europskih sredstava jer se radi o značajnim sredstvima.”

“Definirali smo i značajna ulaganja u infrastrukturu, izgradnju cesta, aglomeraciju te je ovih dana i Županijska uprava za ceste raspisala natječaje s kojima želimo, radi sigurnosti naših građana u prometu izgraditi veći dio naših cesta, a jako je bitno naglasiti da će se upravo u suradnji s općinama i gradovima izgrađivati i nogostupi na onim dijelovima gdje je opasnost značajnija i veća kako bi naši učenici i pješaci bili zaštićeni.” zaključio je župan.

TEKST: S. P         FOTO: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn