POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Akumulacija Kamenska projekt je važan za razvoj cijele županije

Datum objave: 04. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Županijskoj vijećnici danas je održan sastanak o akumulaciji Kamenska na kojemu su, uz župana Alojza Tomaševića i suradnike sudjelovali i predstavnici Konzorcija tvrtki Elektroprojekta d.o.o., Hidroinženjeringa d.o.o., predstavnici Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda.

Nakon sastanka sa predstavnicima Konzorcija tvrtki Elektroprojekta d.o.o., Hidroinženjeringa d.o.o., predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, a na kojemu su uz župana Alojza Tomaševića sudjelovali i zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović, pročelnica odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Branka Kuba te ravnatelj županjskog Zavoda za prostorno uređenje Mladenko Soldo održana je tiskovna konferencija.

„Ovaj projekt iznimno važan za razvoj županije u cijelosti. Akumulacija Kamenska za nas će značiti obranu od poplava, navodnjavanje, turizam te budućnost naše županije. Izuzetno sam zadovoljan današnjim radnim sastankom, gdje smo dobili definirane osnovne parametre veličine, snage, dubine i ostalih važnih elemenata koji čine akumulaciju,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Naravno, problematika uvijek postoji te nastojimo riješiti pitanje zaštite okoliša. Svakako treba reći kako je okoliš bitno očuvati, ali ujedno moramo pronaći modele kojima će život na ovom prostoru zaživjeti. Iseljavanje Slavonije ne smije se nastaviti. Ovo su projekti koji daju odgovore da nizvodno više nitko neće biti poplavljen, odgovori kako poljoprivreda može dobiti intenzivni zamah, a obiteljska gospodarstva mogu egzistirati. Nadamo se da će dokumentacija vrlo brzo biti u potpunosti pripremljena, iza toga i građevinska dozvola,  a onda u vrlo skoro vrijeme želimo vidjeti i početka radova.“ rekao je župan Tomašević.

„Konzorcij tvrtki Elektroprojekt d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o., rade na izradi idejnog projekta i studiji utjecaja na okoliš za akumulaciju Kamenska. Tehničko rješenje akumulacije je izrađeno, odnosno spremno. To se rješenje obrađuje i unutar studije utjecaja na okoliš. Ovaj sastanak uistinu je važan zbog izmještanja ceste koja se nalazi na području akumulacije, to je državna cesta, pa su u projekt uključene i Hrvatske ceste. Namjena akumulacije prije svega je obrana od poplava gradova na Orljavi. Mjesto je takvo da omogućuje izradu pregrade većeg volumena pa će ta akumulacija biti višenamjenska. Koristit će se za sport, rekreaciju, navodnjavanje, moguće je i energetsko korištenje. Isto tako će se poboljšati stanje vodotoka nizvodno akumulacije.“izjavio je Nenad Heček voditelj idejnog projekta.

„Hrvatske ceste složile su se sa projektom buduće trase, odnosno trasom izmještanja državne ceste D38, koja se nalazi na sunčanoj strani. Pomoći ćemo koliko god možemo i projekt kao takav neće biti zadržavan od strane Hrvatskih ceste. Kada govorimo o trasi izmještanja, ona se odnosi na 6 kilometra ceste od mjesta Orljavac do mjesta Kamenska.“rekao je Nenad Čer, direktor sektora za održavanje i promet u Hrvatskim cestama.

TEKST: S. P./ PSŽ       FOTO: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn