POŽEŠKI SDP – ZDRAVKO RONKO: “Gospodo iz HDZ-a nema povratka na staro!”

Datum objave: 09. 11. 2015. | Kategorija: Društvo

P1200161

POŽEGA – “Jako smo zadovoljni što se tiče rezultata izbora na državnoj razini” – rekao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik i prvi nositelj SDP-ove liste u V. Izbornoj jedinici, Zdravko Ronko misleći na trenutni odnos zastupničkih mjesta između HDZ-a i SDP-a te iznenađujuće dobar rezultat MOST-a.

” Ovo što se jučer dogodilo je dobro za Hrvatsku. Za SDP je glasalo 788 tisuća a za HDZ 746 tisuća. Kada dodamo i 24 tisuće glasova iz dijaspore opet je u Hrvatskoj za opciju SDP-a glasalo više ljudi. SDP-ova koalicija u posljednje četiri godine je sanirala stanje i činila red nakon užasnog nereda koji je ostao nakon HDZ-a. Time je stvorena osnova da se više nikada ne vratimo na staro, a s MOST-om kao “novom zvijezdom na političkom nebu” to je sigurno i “zakucano”. Što god se desi oko pregovora sigurno je da povratka na staro neće biti i da HDZ to neće preživjeti,” rekao je Ronko osvrnuvši se na rezultate u V. Izbornoj jedinici.

P1200162

“Ostvarili smo ono što smo predviđali. Dobili smo četiri mandata u saboru. Tu je opet i MOST koji ima dva mandata i oni su snažan kolektiv, posebno na ovim prostorima. Priznajem da sam uvjetno zadovoljan jer možda smo i mogli bolje, ali ne tražim opravdanja.  Najmanja razlika između HDZ-a i SDP-a u V. Izbornoj jedinici je u gradu Požegi i ona iznosi 4 posto. Jedan od velikih razloga je opet i pojava MOST-a koji će bit siguran jamac da povratka na staro neće biti. Bilo je tu i slabosti i personalizirane kampanje što je zbunjivalo birače. Uvođenje preferencijalnih glasova bilo je razlog da  pojedinci s lista lobiraju, personaliziraju i liječe svoje komplekse čime je bilo narušeno zajedništvo i važnost liste. Neki su ostali tamo gdje su bili, a neki imali strmoglavi uspon, ali njima na dušu. Fred Matić i ja nismo se bavili time, ali ipak smo dobili veliki broj glasova – dodaje Ronko.

Na pitanje novinara koliko je vjerojatna koalicija SDP-a s MOST-om Ronko je odgovorio: “Pregovori još nisu počeli, ali kada ovih dana i počnu vi znate da ih je Zoran Milanović pozvao na partnerski odnos i nećemo govoriti hoće li netko pristati na nečije uvjete ili neće. Biti će razgovora, spremni smo na promjene koje smo i radili i moramo naći zajednički način i jezik s MOST-om. Mislim da oni ne mogu biti prisniji HDZ-u.”

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn