POŽEŠKI PROMETNI REDAR – Parkiranje na nogostupu najčešći prekršaj

Datum objave: 21. 2. 2016. | Kategorija: Društvo

DSC02024

POŽEGA –  Prometnu problematiku u gradu Požegi, uz policiju od svibnja prošle godine rješava i prometni redar Franjo Krvarić. Franjo obavlja poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te upravljanja prometom, a svojim radom uvelike doprinosi razvoju prometne kulture u gradu. Uz to, početno vrijeme tolerancije i opomena, odavno je prošlo pa su tu na djelu i novčane kazne čiji iznosi nisu zanemarivi. Prometni redar ovlašten je i za pokretanje obaveznog prekršajnog naloga, a to može vozače ili vlasnike automobila stajati od 300 do 700 kuna, ovisno o težini prekršaja.

Svakodnevno krstareći požeškim ulicama Franjo se nagledao svakakvih parkiranja ali i kršenja prometnih propisa. I dalje je spreman upozoriti, ali nerijetko je primoran ispisati novčanu kaznu.  U protekloj je godini uručio 605 obavijesti o počinjenom prekršaju od kojih je najviše onih koji su parkirali na nogostupu,  njih 311. Tu su i oni koji ne poštuju prometne znakove pa je tako njih 193 dobilo obavijest uz obvezu plaćanja propisane kazne. Zbog parkiranja na pješačkim prijelazima  njih 44 je dobilo kaznu, za parkiranje na raskrižjima  njih 13 a isto toliko prekršitelja je doiblo kazne za parkiranje na ulaz nečije garaže. Ipak, bar prema Franjonoj evidenciji mali je broj onih koji parkiraju na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom pa su tako u tom prekršaju od strane prometnog redara zatečena samo četiri vozača. Prekršitelji su dužni kaznu platiti u roku od osam dana, a u prošloj godini od ukupno 605 kazni plaćeno je oko 80 posto, odnosno 471 kazna.

DSC_0596

Oni koji nisu u  zakonom predviđenom roku platili svoj nemar, naći će se pred sucem za prekšaje.  Bez  međusobnog poštivanja svih sudionika u prometu i ponajprije bez poštivanje propisa  teško je zamisliti prometnu kulturu u jednom gradu. Stoga su Franjina svakodnevna nazočnost na gradskim ulicama i postignuti rezultati – za pohvalu.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn