POŽEŠKA BISKUPIJA – Pripreme za otvorenje Dijecezanskog muzeja

Datum objave: 02. 1. 2016. | Kategorija: Kultura

DSC07722

POŽEGA – Uz početak nove kalendarske godinu u Požeškoj biskupiji intezivnije se promišlja i o pripremama za otvorenje Dijecezanskog muzeja koji biti smješten u zgradi na Trgu sv. Terezije Avilske. U Biskupskom domu u Požegi ovog je tjedna održan  radni sastanak koji je predvodio biskup Antun Škvorčević, a sudjelovali su stručnjaci vezani uz ovu temu Mario Beusan, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, zaslužan za koncept riznice požeške Katedrale, te povijesničarke umjetnosti  dr. Ivanka Reberski i dr. Mirjana Repanić Braun.

Biskup je i ovom prigodom podsjetio na važnost Dijecezanskog muzeja kao svjedoka duhovnog identiteta hrvatskog čovjeka na prostorima zapadne i srednje Slavonije po sakralnim predmetima prikupljenima iz župa Požeške biskupije te upozorio na njegovu ulogu ponajprije u odgoju i obrazovanju mladih naraštaja u požeškim katoličkim školama. Muzej sastoji od Sakralne zbirke Požeške biskupije, predmeta liturgijske uporabe: slika, kipova, tekstila i metala. Pored toga, u sastavu Muzeja  je i Zbirka hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, donacije pojedinih umjetnika ili drugih fizičkih osoba Požeškoj biskupiji.

Dvije spomenute zbirke zajedno s Riznicom požeške Katedrale koja je svečano otvorena prošle godine u predvečerje 18. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, tvore cjelinu u čiji sastav ulazi i Povijesna knjižnica Požeške biskupije s raritetnim knjigama koje su pripadale požeškim isusovcima, pavlinima, Subalternom konzistoriju, Nadbiskupskom orfanotrofiju, a sve najvećim dijelom sačuvano u Župi sv. Terezije Avilske.

1

Biskup naglasio je  kako smatra svojom posebnom osobnom i biskupijskom dužnošću prikupiti pokretnu crkvenu kulturnu baštinu, čuvati je, obnavljati i predstaviti je javnosti te na temeljima identiteta koji ona svjedoči u današnjem vremenu promicati evanđeoske vrijednosti. Voditelj projekta prof. Beusan, predstavio koncept po kojem će  vrijedne predmete izložiti na trajnom postavu Dijecezanskog muzeja. Dr. Repanić Braun izložila je svoje viđenje postavljanja Sakralne zbirke, koja čuva predmete od 15. do 21. stoljeća a dr. Reberski Zbirke moderne i suvremene umjetnosti u kojoj je zastupljeno više hrvatskih umjetnika, među kojima prednjači Ivo Dulčić, čija će 100. obljetnica rođenja biti dostono obilježena ove godine. . Sudionici sastanka posjetili su zgradu na katedralnom trgu koja se uređuje za trajni postav Dijecezanskog muzeja a u Biskupiji se očekuje kako će biti završena za mjesec dana.

Uz stučna imena koja su nazočila sastanku u projekt će biti uključene i Arijana Koprčina iz zagrebačkog Muzeja za umjetnost iobrt, stručnjakinja za liturgijske metalne predmete te s Jelenom Ivoš, stručnjakinjom za liturgijski tekstil koje su svoj stručni obol već dale prilikom uređenja Katedralne riznice.

TEKST: S.Pok    FOTO: S.P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn