POŽEŠKA BISKUPIJA – Blagdan sv. Lovre u Požegi

Datum objave: 10. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na svetkovini sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa, na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma u Požegi u neposrednoj blizine Svečeve crkve, središnje biskupijsko misno slavlje predvodio je novi kotorski biskup msgr. Ivan Štironja u zajedništvu s požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem. Slavlje je okupilo brojne vjernike s područja biskupije među kojima su bili i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

Na blagdan sv. Lovre, u utorak 10. kolovoza 2021. središnje biskupijsko slavlje predvodio je novi kotorski biskup msgr. Ivan Štironja u zajedništvu s požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, kanonicima, svećenicima i drugim vjernicima. Budući da je sv. Lovro i zaštitnik Biskupijskog Caritasa, na slavlju su sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa Požeške biskupije, biskupijski stipendisti i korisnici karitasove kuhinje u Požegi.

Sveti Lovro od davnine časti se iu njemu posvećenoj srednjovjekovnoj požeškoj crkvi, a Sveti Ivan Pavao II potvrdio ga je za zaštitnika Požeške biskupije, koja ga je izabrala i za zaštitnika Caritasa. Biskup Škvorčević izrekao je dobrodošlicu na slavlje svim nazočnim vjernicima, među kojima su bili i predstavnici Županije i Grada, županica Antonija Jozić i gradonačelnik dr. sc.Željko Glavić.

Biskup je istaknuo značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, ali i za zajedništvo te nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće. “Okupili smo se u blizini njegove stradrevne crkve da bi smo sv. Lovri iskazali poštovanje, očitovali zahvalnost i zamolili da snagom svoga primjera i zagovora pomogne svjedočiti dosljednost i vjernost Bogu i Isusovoj ckrvi u sadašnjim okolnostima, označenima mnogim izazovima i nevoljama,” naglasio je biskup.

Nakon slavlja u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održan je prigdan program u sklopu kojeg je otvoreno natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2021./2022

TEKST: Sanja Pok           FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn