POŽEŠKA BISKUPIJA – Blagdan sv. Lovre u Požegi

Datum objave: 10. 8. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na svetkovini sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa, na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma u Požegi u neposrednoj blizine Svečeve crkve, središnje biskupijsko misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika – zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, u četvrtak 10. kolovoza 2023. središnje biskupijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević tijekom kojeg je za đakona zaređen bogoslov Ivan Klarića iz Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj. Sveti Lovro od davnine časti se u njemu posvećenoj srednjovjekovnoj požeškoj crkvi, a Sveti Ivan Pavao II potvrdio ga je za zaštitnika Požeške biskupije, koja ga je izabrala i za zaštitnika Caritasa. Biskup Škvorčević izrekao je dobrodošlicu na slavlje svim nazočnim vjernicima, među kojima su bili i predstavnici Županije i Grada, županica Antonija Jozić i zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević.

Budući da je sv. Lovro i zaštitnik Biskupijskog Caritasa, na slavlju su sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa Požeške biskupije, biskupijski stipendisti i korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. Biskup je istaknuo značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, ali i za zajedništvo te nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće.

“Pred nama stoji svetac iz davnog doba,ali nimalo nije potamnio njegov duhovni vid, moćan je govoriti, pokretati, pročišćavati našu vjeru, našu slobodu, naša opredjeljenja. Čestitam vam svima svetkovinu zaštitnika naše Biskupije i Caritasa. Želio bih da ovo slavlje uistinu bude čin našega bistrog srca i naše jasnoće vjere,” naglasio je biskup. Nakon slavlja u Dvorani sv. Terezije u Požegi održan je prigodni program s Caritasovim volonterima i biskupijskim stipendistima.

TEKST: S. Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn