POŽEŠKA BISKUPIJA SLAVI SVOG ZAŠTITNIKA – Blagdan sv. Lovre u Požegi

Datum objave: 10. 8. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Sveti Lovro od davnine časti se u njemu posvećenoj srednjovjekovnoj požeškoj crkvi, a Sveti Ivan Pavao II potvrdio ga je za zaštitnika Požeške biskupije, koja ga je izabrala i za zaštitnika Caritasa.

Na blagdan sv. Lovre središnje biskupijsko slavlje u Svečevoj crkvi u Požegi predvodio je srijemski biskup koadjutor msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, kanonicima, svećenicima i drugim vjernicima. Biskup Škvorčević izrekao je dobrodošlicu na slavlje svim nazočnim vjernicima, među kojima su bili i predstavnici Županije i Grada, županica Antonija Jozić i gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić te njihovi zamjenici Ferdinand Troha i Borislav Miličević. Kako je sv. Lovro i zaštitnik Biskupijskog Caritasa, na slavlju su sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa Požeške biskupije, biskupijski stipendisti i korisnici karitasove kuhinje u Požegi.

Biskup Škvorčević istaknuo je značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, ali i za zajedništvo te nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće. “Čvrstina Lovrine kreposti trajno je nadahnuće i našem 25-godišnjem biskupijskom hodu,” naglasio je biskup.

Nakon slavlja u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održan je prigodni program u sklopu kojeg je otvoren natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2022./2023.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn