POŽEŠKA BISKUPIJA – Blagdan sv. Lovre proslavljen uz otvorenje nove zgrade sjedišta Caritasa

Datum objave: 10. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa, na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma u Požegi u neposrednoj blizine Svečeve crkve, središnje biskupijsko misno slavlje danas je predvodio biskup Antun Škvorčević. Nakon slavlja svečano je otvorena i blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Cirakijevoj 12 u Požegi.

Središnje misno slavlje okupilo je brojne vjernike s područja biskupije među kojima su bili požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i drugi uvaženi gosti. Biskup Škvorčević izrekao je dobrodošlicu svim nazočnim vjernicima te istaknuo značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, ali i za zajedništvo te nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće.

“ Okupili smo se pokraj požeške osam stoljeća stare crkve sv. Lovre koja pmati snažnu duhovnu povijest koja se odvijala pod zaštitom ovoga sveca. Od 1998 papa Ivan Pavao II dao nam je sv. Lovru za zaštitnika naše biskupije, a mi ga k tome izabrali i za zašitnika našeg Caritasa. Siguran sam da je svaki pojedini od vas i svi zajedno unio na ovo slavlje voje vjerničko srce koje prepoznaje Božje djelo u svetom Lovri i srce koje želi da to Božje djelo ne bude daleko od nas, nego snažno, božjom prisutnošću potkrijepljeno i pokrenuto, baš poput Lovrina,” naglasio je biskup Škvorčević.

Kako je sv. Lovro i zaštitnik Biskupijskog Caritasa, na slavlju su s drugim vjernicima sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa, biskupijski stipendisti te korisnici karitasove kuhinje u Požegi. Nakon euharistijskog slavlja svečano je otvorena i blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Cirakijevoj 12 u Požegi Požeške biskupije, gdje se otvaraju veće mogućnosti djelovanja nego u dosadašnjim prostorima, a sve u cilju što boljeg ostvarivanja pojedinih caritasovih projekata, među kojima je i Centar „pro vita et familia“. U svečanom duhu  danas je otvoren i natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn