POŽEGA PONOVO SVJETSKO FILMSKO SREDIŠTE – Najavljen 30. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi

Datum objave: 20. 6. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Jubilarni 30. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove godine održat će se od 22. do 26. lipnja, a sadržajan program najavio je predsjednik Udruge GFR film-video Požega i direktor Festivala Željko Balog.

Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove će godine ponovo svrstati Požegu na filmsku kartu svijeta zahvaljujući najzahtjevnijoj filmskoj formi, ali i dugovječnosti festivala.

Ove godine prijavljeno je ukupno 601 film iz 48 zemalja svijeta, a uvod u festival je video izložba postavljena u Gradskoj knjižnici Požega svjetski poznatih čeških umjetnika Vladimira Hirschera i Ivane Štenclove. Izložba se može pogledati od 20. lipnja do 25. lipnja od 9.00 do 21.00 sat.

Program festivala predstavio je njegov dugogodišnji direktor Željko Balog. Već po tradiciji, stručno povjerenstvo koje ove godine čine Vaclav Antonin Šimek iz Češke, Lejla Dedić iz BiH, te Velimir Grgić, tadija Tadić i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske odabralo je filmove za službeni program koji će biti prikazana 24. lipnja od 20,00 sati u Gradskom kazalištu Požega, a zbog ograničenog broja mjesta i u Gradskoj knjižnici Požega te Tom Klubu. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e i nagrada publike.

No uvertira u službeni program kreće već od četvrtka, 23. lipnja kada će u Gradskoj knjižnici Požega biti predstavljen izbor turističko-promotivnih jednominutnih filmova pod nazivom”Put oko svijeta u minuti”, a u Tom Klubu bit će prikazan Izbor jednominutnih filmova.

Priređivač festivala GFR Film Video Požega i ove je godine imao financijsku podršku od Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije te Grada Požege, te su svoje zadovljstvo zbog ove jeidnstvene manifestacije koja već tri desetljeća Požegu postavlja na filmsku kartu svijeta izrazili i zamjenik požeške županice Ferdinand Troha te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn