POŽEGA PONOVO SVJETSKO FILMSKO SREDIŠTE – Najavljen 29. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi

Datum objave: 18. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – 29. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove godine održat će se od 23. do 25. lipnja, a trodnevni program najavili su gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić i predsjednik Udruge GFR film-video Požega i direktor Festivala Željko Balog.

Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove će godine ponovo svrstati Požegu na filmsku kartu svijeta zahvaljujući najzahtjevnijoj filmskoj formi, ali i dugovječnosti festivala. Ni pandemija nije mogla suzbiti kreativnu filmsku iskru pa je na ovogodišnji festival prijavljeno 439 filmova iz 42 zemlje svijeta od kojih po prvi puta i filmovi iz Afganistana, Gane i Salvadora. Na dosadašnjih 29 festivala prijavljeno je oko 8500 filmova iz 83 zemlje svijeta, što zorno govori o prepoznatljivosti “požeške minute”.

Grad Požega uz Festival je od njegovih ranih dana do danas, naglasio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić. “Festival jednominutnih filmova u Požegi kroz proteklih 20 i više godina postao je važan i ozbiljan brend grada Požege. To je međunarodni festival koji se održao tako dugi niz godina, jedinstven je u svijetu, prepoznat i sve je više zemalja koje se prijavljuju za sudjelovanje. Čak niti posebne okolnosti vezane uz korona virus nisu prekinule taj festival nego se u okolnostima kakve su na raspolaganju održava i dalje. Grad Požega je do sada podržavao i pomagao organizaciju ovog festivala, činit će to i u buduće na sve raspoložive načine,” naglasio je gradonačelnik dodajući kako organizatorima želi puno uspjeha u realizaciji festivala,a sugrađanima i gostima dobru filmsku zabavu i kreativno druženje.

Program festivala predstavio je njegov dugogodišnji direktor Željko Balog. Već po tradiciji, stručno povjerenstvo koje ove godine čine Stanimir Trifonov iz Bugarske, Ale Drljević iz BiH, te Đelo Hadžiselimović, Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske odabralo je filmove za službeni program koji će biti prikazana 25. lipnja od 19,00 sati u Gradskom kazalištu Požega, a zbog ograničenog broja mjesta i u Gradskoj knjižnici Požega te Tom Klubu. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e, no ove godine, zbog epidemioloških mjera i nastalih okolnosti nema nagrade publike.

No uvertira u službeni program kreće već od srijede, 23. lipnja kada će u Pješačkoj zoni postaviti svojevrsnu uličnu izložbu fotografija s prethodnih festivala koja će ostati sve do 25. lipnja. Uz to u Gradskoj knjižnici Požega i tom Klubu bit će prikazan Izbor jednominutnih filmova, a Retrospektivni program filmova prikazivat će se na istim mjestima i u četvrtak 24. lipnja.

Priređivač festivala GFR Film Video Požega i ove je godine imao financijsku podršku od Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije te Grada Požege.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn