POŽEGA DOMAĆIN ZNANSTVENOG SKUPA – U središtu zanimanja arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije

Datum objave: 09. 10. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ naziv je znanstvenog skupa koji se od 9. do 12. listopada održava u Požegi u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva, Gradskog muzeja Požega i Centra za prapovijesna istraživanja. Skup je okupio više od 50 znanstvenika iz cijele Hrvatske, članica i članova Hrvatskog arheološkog društva, koji će iznijeti ukupno 24 znanstvena priloga, predstaviti 5 projekata i prezentirati 3 postera.

Po prvi put u svojoj povijesti Hrvatsko arheološko društvo svoj znanstveni godišnji skup organizira u Požegi.”Skup je organiziran tako da dva dana imamo znanstvena predavanja od razdoblja pretpovijesti pa do kasnog srednjeg vijeka. Osim toga, posjetit ćemo Gradskim muzej u Požegi te obići lokalitet Rudina koji je vrlo važan arheološki lokalitet iz razdoblja Srednjeg vijeka, zatim nalazište Kaptol, svjetski poznati lokalitet iz razdoblja starijeg Željeznog doba, a jako su važna i istraživanja koja u proteklo vrijeme provodi ekipa Arheološkog fakulteta u Osijeku na Starom gradu Kaptol,” rekla je u ime organizatora dr. sc Jacqueline Balen.

Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine, no prostora za stručne aktivnosti, posebice sustavna istraživanja ima napretek. Stoga ne čudi da je upravo Požega domaćin jednog od značajnijih arheoloških skupova u posljednjih 40 godina, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Požega arheologinja Mirela Pavličić Hein.

“Iako znamo da je ovaj kraj bogat arheološkim nalazima i lokalitetima on je zapravo vrlo slabo istražen. Sustavna istraživanja su jako rijetka – tek nekoliko lokaliteta poput Kaptola, Alilovaca koja su više zaživjela tek u posljednja dva desetljeća no došlo se do iznimnih rezultata i spoznaja pa je u tom smislu važan skup jer ta materija bit će prezentirana ne samo uskom krugu ljudi već široj javnosti. Stoga se nadam kako će ovaj skup potaknuti novu suradnju s kolegama iz drugih dijelova Hrvatske,” naglasila je ravnateljica Pavličić Hein.

Kaptolački lokaliteti imaju značajno mjesto i na ovom skupu, jer Požeška kotlina dokazano je jedan od najvažnijih željeznodobnih centara na razini Europe, no u pripremi je i skup na svjetskoj razni koji će Požega ugostiti u prosincu, naglasio je dr. sc. Hrvoje Potrebice redoviti profesor na Odsjeku arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i najzaslužniji za izvanredna otkrića halštatskog kulturnog korpusa na ovom području.

“Ne raspolažemo sada samo s Kaptol nego se čini da i iznad Vetova imamo jedan centar jednake veličine na samo šest kilometara udaljenosti i neke indicije daju nam naslutiti da postoji još takvih centara na području Papuka, znači Požeška kotlina bi mogla biti jedna od najvažnijih mikroregija uopće u protopovijesti Europe, odnosno u posljednjem tisućljeću Europe upravo zbog tih kontakata koji povezuju Europu onakvu kakvu je danas poznajemo u civilizacijskom smislu. Ove smo godine radili na lokalitetima Dragovac i Kaptol, radili smo na jednog gradini koja se nalazi između njih i čini se da je onaj rodonačelnik koji je na samom kraju brončanog doba zapravo vraćamo se na sam početak prvog tisućljeća prije Krista, na početak početaka željeznog doba i tu nam se odvija niz drugih stvari. Zbog toga ćemo, osim ovog kongresa koji je sada, u prosincu u Požegi imati jedan svjetski skup koji se tiče upravo prijelaza starijeg na mlađe željezno doba gdje će najvrsniji stručnjaci doslovno iz cijelog svijeta na poziv boraviti u Požegi. Bit će 30 pozvanih predavača koji se najbolje bave tom tematikom, riječ je skupu koji je na svjetskoj razini i uspjeli smo da dovesti upravo ovdje u našu Požešku kotlinu jer to je bio i jedan logistički pothvat ali svi od sudionika su to vrlo pozdravili jer postoji jedan veliki interes na svjetskoj razini upravo za ovo naše područje,” rekao je dr. Potrebica.

Veliku potporu Arheološkom skupu dali su Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Konzervatorski odjel u Požegi i Gimnazija u Požegi u čijem se prostoru skup održava, a prigodnim riječima okupljene znanstvenike pozdravili su ravnateljica Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnik Konzervatorskog odjela dr. Željko Španiček, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn