POVODOM DANA VATROGASTVA – Svečano dodijeljena vatrogasna vozila

Datum objave: 04. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

ZAGREB -U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva, danas je u prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu održana svečana primopredaja 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila.

Podjeli su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, županijski vatrogasni zapovjednici, predsjednici vatrogasnih zajednica županija te predstavnici vatrogasnih organizacija koje su dobile vatrogasna vozila. Ministar Božinović je istaknuo da je ovaj proces modernizacije započeo nakon požarne sezone 2017. i katastrofalnog požara u Splitu, kada je odlučeno da se na sve moguće načine pomogne vatrogastvu, prvenstveno kroz nabavu opreme.

Premijer Plenković je istaknuo da je današnji događaj zapravo obilježavanje duge tradicije hrvatskog vatrogastva, jer u ovoj godini Hrvatska vatrogasna zajednica obilježava 145. obljetnicu. “U svojoj povijesti učinili ste puno za Hrvatsku i hrvatske građane, a to činite i danas, ne samo na požarima, već na svim nesrećama koje su nas pogodile u zadnje vrijeme. Ovo ulaganje je izravno ulaganje u sigurnost svih hrvatskih građana, a nabava nove, vrhunske vatrogasne opreme, je najmanje čime Vam se možemo odužiti,”rekao je premijer Plenković i čestitao vatrogascima dan svetog Florijana.

O projektima
Kombi vozila su nabavljena temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu, zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Ovo je prva podjela vozila temeljem navedenog ugovora, a isporučena su kombi vozila Opel Vivaro. Planirana je nabava još 58 pick-up vozila koja će biti isporučena do kraja lipnja 2021. godine.
Interventna vozila su nabavljena u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OPERATIVNI PROGRAM KONKURENTNOST I KOHEZIJA (Prioritetna os 5, Specifični cilj 5b1). Prijavitelj projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a isti se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Ovo je ukupno treća podjela vozila iz navedenog programa te će ukupno u sve 3 podjele biti isporučeno 49 od 94 vozila. Danas su podijeljena 2 šumska teška vozila podvozja Mercedes AROCS, 9 navalnih vozila dugih podvozja Mercedes ATEGO, te 4 navalna vozila kratka podvozja Mercedes ATEGO.

IZVOR: HVZ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn