POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA U POŽEGI – Edukacija za nove i stare obveznike podnošenja imovinskih kartica

Datum objave: 14. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održana je edukacija starih i novih obveznika u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinske kartice. Edukacija je održana u organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a uz predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković i požeško-slavonsku županicu nazočili su načelnici i gradonačelnici te drugi, novi i stari obveznici podnošenja imovinske kartice.

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije 14. travnja održana je edukacija na temu primjene novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, u organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Edukacija je okupila načelnike i gradonačelnike s područja županije, ali i ravnatelje ustanova u zdravstvu, predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i druge.

Naime, novim Zakonom o sukobu interesa koji je na snazi od 25. prosinca 2021. godine, značajno je proširen krug obveznika za podnošenje imovinskih kartica. Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa pristigao znatan broj upita i zahtjeva za mišljenjem i tumačenjem novih odredbi te su iz tog razloga organizirane edukacije.
“Poznato je da se, osim dužnosnika koji su bili propisani – načelnici, gradonačelnici i župani – sada proširila primjena i obveza dostavljanja imovinskih kartica Povjerenstvu i na ravnatelje zdravstvenih ustanova, direktore trgovačkih društava koji su u većinskom vlasništvu jedinica lokalne područne samouprave. Uloga Povjerenstva je, osim što daje tumačenja Zakona, zasigurno i edukacija i meni je drago da je danas tim iz Povjerenstva s nama,” pojasnila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Značaj ovakvih edukacija višestruk je kako za nove i stare obveznike podnošenja imovinske kartice tako i za percepciju te povjerenje javnosti u ljude koji obavljaju određene društveno-gospodarske dužnosti. “Meni osobno ova edukacija puno znači. Novi je zakon, proširen je, veće su i obveze i ova je edukacija pomoć svima nama koji se nalazimo u ulozi da smo obveznici. Ali isto tako, vjerujem kako je to doista i jedan način učvršćivanja povjerenja građana prema nama koji obnašamo javne dužnosti da ćemo uistinu prema zakonu i postupati.” dodala je županica Jozić.

“Povjerenstvo je u zadnjih mjesec dana obavilo edukacije u više od polovice županija. Novi zakon zatekao je jako puno novih obveznika, pogotovo ravnatelja zdravstvenih ustanova, osoba na čelnim pozicijama u trgovačkim društvima u lokalnom vlasništvu, puno je novih obveznika koji prvi put ispunjavaju imovinsku karticu, koji se prvi put susreću s našim zakonom. Smatrali smo kako je potrebno da dođemo k njima, jer ovako možemo i njima i nama olakšati posao,” pojasnila je i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

TEKST: S. Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn