PARODIJA POVIJESTI NA DASKAMA HNK OSIJEK – Dolazi Trenk iliti divji baron: muški u strah, ženske u sladostrašće

Datum objave: 24. 9. 2020. | Kategorija: Kultura

OSIJEK – U režiji kultnog i posve nekonvencionalnog Maria Kovača u HNK u Osijeku zaigrat će ove jeseni Trenk iliti divji baron, prpošni pučki igrokaz koji će nas vratiti u vrijeme nastanka cijele horde legendi o strasnim ljubavnim okršajima carice Marije Terezije i Trenka.Premijera predstave je 25. rujna u 20,00 sati.

Prpošni pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem o barunu i njegovim pandurima koji su protivnička muška bića tjerali u strah, a žene u sladostrašće eklatantan je dokaz da je u domeni teatra 1947. bila sjajna berba, budući da se baš te godine rodio autorski trojac Senker-Mujičić-Škrabe koji stoji iza predstave – parodije povijesti koja je, po narudžbi, 1984. u praizvedbi razgalila Osječane, a zatim se uprizorenjem ukazala i u Virovitici, Varaždinu i Pečuhu. Trideset šest godina nakon praizvedbe, Trenk će u režiji posve nekonvencionalnog Maria Kovača u HNK u Osijeku zaigrati u rujnu 2020. te nas vratiti u vrijeme nastanka cijele horde legendi o strasnim ljubavnim okršajima carice Marije Terezije i Trenka od kojih jedna kazuje kako su u jednom od izljeva tako carske strasti polomili stol u kutjevačkom vinskom podrumu koji i dan-danas na sebi ima divovsku razvalinu obla oblika, valjda u mjerama carske stražnjice.

Sjećate li se  izložbe o barunu Trenku u Gradskom muzeju Požega koja nam je pokazala kako je stvarno izgledao legendarni barun? E, zaboravite natprosječno visokog brkajliju ( koji, iskreno rečeno, baš i nije izgledao posebno privlačno)! Barun kakvog donosi Vladimir Tintor pod redateljskom palicom Maria Kovača, uz nadahnutu igru Anite Schmidt koja je pustopašna Marija Terezija, te cijelog dobro raspoloženog osječkog ansambla – nešto je sasvim drugo! I dramatizacija sjajne Ane Prolić jamči dojmljivu eroziju mitova kojima smo povijesno skloni – pristup iz sasvim novog ugla. Uvjereni smo kako bi se i barun “Ich bin slawoner” dobro zabavio jer osječka kazališna publika sigurno hoće.

TEKST: S. Pok             FOTO: S. Pok/ hnk-osijek.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn