POU M.A.RELKOVIĆ NOVA GRADIŠKA – Tjedan vrhunskih filmskih ostvarenja i nove kazališne poslastice Mire Gavrana

Datum objave: 23. 4. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Istinski filmoljupci ali i svi oni za koje dobrog tjedna nema bez odlaska u kino ili kazalište, narednih će dana biti u problemu, jer, od bogate ponude sjajnih dokumentaraca, nagrađivanih igranih naslova i uvijek aktualnog Mire Gavrana, teško će biti odabrati tek jedan ili dva naslova. Osigurajte stoga malo slobodnog vremena, dobru ekipu i pravac Pučko otvoreno učilište M.A.Relković. Dvorana Doma kulture u Novoj Gradiški čeka!

Nakon prošlotjednog sjajnog glazbenog vikenda koji je u velikom, šansonjersko-kantautorskom, stilu otvorio šarmantni Zoran Predin, dobra kulturna ponuda POU M.A.Relković čeka i narednih dana, jer bez odlaska u kino ili kazalište, nema dobrog tjedna. I mada je uvijek lakše birati iz “bogatog izloga”, pripremite se na problem, jer kako se, u izobilju sjajnih dokumentarnih i igranih naslova, odlučiti samo za jedan. Osim toga, treba osloboditi vrijeme i za kazalište jer na daske koje život znače, stiže i “najfriškiji” Miro Gavran, spreman i ovaj put, pretpremijeru pokloniti svojim Novogradiščanima.

Pa, krenimo redom, od početka tjedna, 25.travnja, kada, zahvaljujući suradnji s projektom Zagrebačkog filmskog festivala, u kino stiže nagrađivani danski animirano dokumentarni film Bijeg.Riječ je o nezaboravnoj priči o samospoznaji prikazanoj putem intimnih intervjua između Jonasa Pohera Rasmussena, nagrađivanog redatelja i Amina Nawabija, 36-godišnjeg uglednog sveučilišnog profesora, koja pokazuje da je budućnost moguće izgraditi jedino uz suočavanje s prošlošću. Uz vješto tempirane arhivske snimke iz Aminove price Rasmussen izvodi snažan i strukturiran narativ koji je pomeo filmske festival diljem svijeta. Štoviše, Bijeg je prvi film u povijesti nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti koji je istovremeno bio nominiran u kategorijama najbolje animiranog, dokumentarnog i stranog filma. Besplatna projekcija filma koji se ne propušta čeka vas u Domu kulture u ponedjeljak, 25.travnja u 16.30.

Istoga dana, u večernjem terminu, na rasporedu je Konačna sloboda, austrijski kandidat za nagradu Oscar 2021., film redatelja Sebastiana Meisea o neobičnoj ljubavi dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj, dobitnik Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa, nagrade Europske filmske akademije za najbolju kinematografiju i originalnu glazbu te pobjednik prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

Dan kasnije, u utorak, 26.travnja možete uživati u još jednoj vrhunskoj filmskoj poslastici, napetom trileru kojeg morate pogledati pod nazivom Heroj. Priča ovjenčana Grand prixom u Cannesu donosi uvid u strašan i egzotičan svijet šerijatskog prava i suvremenog života u Iranu.

Nakon dvodnevnog uživanja u vrhunskim filmskim naslovima, srijeda, 27.travnja, rezervirana je za kazalište. Na novogradiške daske na radost brojnih poklonika, stiže Miro Gavran s Glasnogovornikom. Drama je to u kojoj naš najprevođeniji suvremeni autor sučeljava iskusnog ostarjelog političara s mladićem koji tek ulazi u svijet politike. Stari politički lisac postaje mentorom i zaštitnikom mladiću uvodeći ga u složeni svijet spletki i manipulacija, postupno razotkrivajući svoje životne principe. Na svršetku ove uzbudljive priče i mladić koji se tek počeo uspinjati na hijerarhiji moći, razotkrit će svoje motive za bavljenje poslom koji je često na zlu glasu. Sukob dvojice različitih karaktera je neizbježan, kao i demaskiranje društvenih i osobnih pozlata, zbog čega priču prepunu neočekivanih obrata, duboko uronjenu u našu stvarnost, svakako treba pogledati, stoga na vrijeme rezervirajte ulaznice, jer kad u goste stiže Teatar Gavran, traži se mjesto više.

Vrhunski tjedan, u četvrtak, 28.travnja, zaključuje Quo vadis Aida, ratna drama Jasmile Žbanić koja je 2021. godine kao kandidat BiH ušla u najuži izbor od 5 filmova nominiranih za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, a iste godine prikazana u konkurenciji festivala u Veneciji kao i u konkurencijama prestižnih festivala u San Sebastiánu i Sevilli, te koja je nagrađena na festivalima u Sofiji, Vilniusu, Rottrdamu, Miamiju, Jeruzalemu, Luxemburgu, Götteborgu i Fribourgu. Potresna filmska priča o genocidu u Srebrenici čeka vas u 19.30, a projekcija je, zahvaljujući suradnji sa ZFF-om, besplatna.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO: POU MAR

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn