POU M.A.R, HAVC-a I KINO MREŽE U SURADNJI – Filmski boršč, program ukrajinskih filmova

Datum objave: 12. 7. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – POU M.A.Relković Nova Gradiška, u suradnji s HAVC-om i Kino mrežom za sve poklonike sedme umjetnosti pripremili su u srpnju program ukrajinskih filmova pod nazivom Filmski boršč. Svi fimovi su besplatni a na bogatom repertoaru su 2 klasika, 2 suvremena i 2 dokumentarna filma. Ukrajinska filmska priča počinje 13. srpnja.

“Filmski boršč” naziv je programa ukrajinskih filmova koje je, za poklonike sedme umjetnosti, u suradnji s HAVC-om i Kino mrežom, pripremilo POU M.A.Relković Nova Gradiška, jer filmova nikad dosta. Riječ je o programu u kojem ćete moći uživati potpuno besplatno, a na bogatom su repertoaru 2 klasika, 2 suvremena i 2 dokumentarna filma.

Ukrajinska filmska priča starta u srijedu, 13.srpnja u 19 sati, klasikom iz 1964., filmom Sjena zaboravljenih predaka, u režiji velikog Sergeja Paradžanova. Riječ je o jednom od najznačajnijih ostvarenja tadašnje sovjetske kinematografije koji predstavlja adaptaciju istoimene priče ukrajinskog pisca Mihaila Kocjubinskoga. Radnja je smještena u karpatske planine na zapadu Ukrajine, u zabačeno područje koje naseljavaju Hutsuli. Protagonist je Ivan, mladi Hutsul koji će se iz ljubavi oženiti za Maričku, kćer čovjeka koji je ubio njegovog oca, ali će nakon Maričkine tragične smrti neuspješno pokušati naći utjehu u drugoj ženi po imenu Palagna. Zanimljivo je kako je to jedan od rijetkih filmova na ukrajinskom jeziku koji su se proizvodili u filmskom studiju Dovženko u Ukrajini, jer su čak i 1965. u tadašnjem Sovjetskom savezu postojale velike predrasude prema Ukrajincima.

U ponedjeljak, 18.srpnja, čekaju vas čak dva filma- Čovjek s filmskom kamerom, iz davne 1929. i Operacija Miraz, iz 1961. U programu suvremenih filmova možete birati između 2 igrana i jednog dokumentarnog, u srijedu, četvrtak i ponedjeljak, 20., 21. i 25.srpnja. Riječ je o filmovima Zemlja je plava kao naranča iz 2020., Pleme iz 2014. te Stop zemlji, najnovije ostvarenje iz 2021. godine. Navratite u dvoranu Doma kulture i otkrijte ukrajinski film!

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn