POTVRDA PRIPOVJEDAČKOG DARA – Novogradiščanin Zoran Malkoč dobitnik druge Nagrade Ranko Marinković

Datum objave: 02. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Mjesecu hrvatske knjige, održana je 53. svečana dodjela Nagrada Ranko Marinković. Od 793 pristigla djela žiri je trima najboljima proglasio priče Ivane Šojat, Zorana Malkoča i Luke Paljetka. Novogradiščaninu Malkoču ovo je već treća osvojena nagrada na  natječaju Večernjeg lista za kratku priču

Kratka priča, jedinstveni književni žanr, i dalje privlači pisce svih generacija. Potvrdio je to i ovogodišnji 53. natječaj Večernjeg lista na koji su pristigle čak 793 priče od kojih je žiri njih tri proglasio najboljima. Na svečanosti organiziranoj u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu prva Nagrada Ranko Marinković dodijeljena je književnici Ivani Šojat, dok su laureatima druge i treće nagrade svečano proglašeni Zoran Malkoč i Luko Paljetak. “Iako je na početku smatrana “američkom izmišljotinom”, kratka priča kao tipično novinarski žanr, uspjela je zaživjeti i u našoj kulturi i privući vodeća imena nacionalne pripovjedne proze. Postići na strogo odmjerenom novinskom prostoru od maksimalno 120 redaka odnosno 7200 znakova sva ona značenja, efekte, doživljaje i raspoloženja za koja je obično, u prozi, potreban puno veći zamah i organizacija naracije, prvai je izazov za svakog pisca.

Popularizacija kratke priče dovela je povećanog znanstvenog zanimanja za proučavanje te prozne vrste ali i , što je posebno vrijedno za istaknuti, i interesa među čitateljima.” rekla je, između ostaloga, na svečanosti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ivani Šojat pripala je glavna Nagrada Ranko Marinković za kratku priču “Ponori” u kojoj, po mišljenju prosudbenog povjerenstva, “ulazeći u tkivo života, još jednom pokazuje svoje savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja”. Druga nagrada 53. natječaja Večernjeg lista pripala je Novogradiščaninu Zoranu Malkoču za kratku priču Plesač na krovu”, koja je opisana kao “jedna u groznici pisana ratna priča, groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma”. “Iako je rat opća tema, tema ove priče je poput magneta koji privlači čitatelja elementima fantastičnog”, ocijenilo je prosudbeno povjerenstvo.

Nakon 2009. godine kada je dobio prvu, a onda, 2012. i treću nagradu na istom natječaju, pobjedničke 2014. na književnom natječaju T-portala, nagrađivani novogradiški pisac i prozaik i ovom se pričom potvrdio kao jedan od najosebujnijih glasova novije hrvatske proze, autor raskošnog pripovjedačkog dara i osebujne poetike. Dobitnik treće nagrade Ranko Marinković je književnik Luko Paljetak za priču “Posebna sposobnost”, u kojoj, “poetikom koja pripada Harmsovoj poetici apsurda, razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive”.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: Luka Stanzl

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn