POTVRDA DOBRIH TRENDOVA – Svečano otvoren obnovljeni Dječji vrtić “Matija Gubec” Cernik

Datum objave: 26. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

CERNIK – U trenutku dok Slavonija još uvijek traži adekvatan odgovor na problem iseljavanja mladih, opsežna obnova Dječjeg vrtića “Matija Gubec” Cernik, vrijedna 3,5 milijuna kuna, vijest je koja vraća optimizam. Potvrdili su to, na svečanosti otvorenja, ne krijući zadovoljstvo, predstavnici županijske i općinske vlasti, djelatnici vrtića, roditelji i brojni mještani, jer, potvrda je to dobrih trendova i istinski zalog budućnosti.

Nakon godinu dana opsežnih radova na rekonstrukciji i opremanju svečano je otvoren novouređeni prostor Dječjeg vrtića “Matija Gubec” Cernik. Uz puno emocija, topline i zadovoljstva, i malih i velikih i predstavnika vlasti i mještana, jer, projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, dokaz je dobrih trendova i istinski zalog za budućnost mjesta. Uz mnogobrojne goste, prijatelje Općine, djelatnike vrtića i roditelje, potvrdila je to, u ime Brodsko posavske županije koja je, zajedno s istoimenom lokalnom Osnovnom školom, prostor vrtića dala u zakup na 30 godina, Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu, zahvalivši svima koji su prepoznali kako je ulaganje u djecu, ulaganje i u budućnost.

” Posebna je sreća i zadovoljstvo biti na svečanosti koja unapređuje rad u predškolskom odgoju, vidjeti ovoliki broj mališana i biti svjestan činjenice da u cerničkoj Osnovnoj školi ove godine nije bilo smanjenja broja upisane djece. Želim zahvaliti predstavnicima lokalne zajednice, resornih ministarstva, svima koji su pomogli uređenje objekta, reći kako je riječ o iznimnom događaju za Općinu Cernik i Brodsko posavsku županiju, ali i najaviti daljnju plodonosnu suradnju”, istaknula je na svečanosti otvorenja vrtića, pročelnica Vukašinović.

Zadovoljstvo nije krio ni prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić, podsjetivši kako je riječ o projektu o čijoj realizaciji razmišlja od početka mandata. “Kada sam postao načelnik, razmišljao sam kojim putem krenuti i odakle početi. Obnova zgrade dječjeg vrtića, izgrađena davne 1900. godine, direktno pogođena tijekom Domovinskog rata, unatoč problemima, poput derutnog stanja pa i činjenice kako je riječ o zgradi koja nije bila u vlasništvu Općine, bila je prioritet. Zahvaljujući Županiji, njenom čelnom čovjeku, županu Danijelu Marušiću, pročelnici Vukašinović, ravnateljici Osnovne škole “Matija Gubec”, Rezi Benković i ravnateljici Dječjeg vrtića Nova Gradiška, Veri Trobić, potpisan je ugovor o najmu na 30 godina, čime su se stekli uvjeti da se kao lokalna zajednica javimo na natječaj. Hvala Ministarstvima graditeljstva i prostornog uređenja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike na razumijevanju i potpori, jer kao mala Općina, ovako veliku investiciju ne bi mogli sami financirati. U Deklaraciji o pravima djeteta piše da čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati, a najbolje je da svi zajedno udružimo snage, što smo, smatram, i napravili. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Njihovom zaslugom otvaramo obnovljen dječji vrtić „Matija Gubec“ Cernik koji je po veličini, standardu, opremljenosti i uređenju okoliša, jedan od ljepših objekata takvog tipa u našoj županiji. Hvala i roditeljima na strpljenju i razumijevanju, kao i HPD „Tomislav“ na ugodnim notama. Djeci koja će boraviti u ovom objektu želim sretne dane djetinjstva, osoblju najveći mogući uspjeh u radu, a svim uzvanicima ugodan boravak u Cerniku”, rekao je, s pravom ponosan, načelnik Vitomir Žakić.

Čast da nazoči svečanosti otvorenja pripala je i ravnateljici Dječjeg vrtića Nova Gradiška, čija je podružnica i vrtić u Cerniku, Veri Trobić. Potvrdila je to, pozdravljajući goste i u maniri dobre odgojiteljice, projekt poistovjetila s pričom sa sretnim završetkom. “Mi u dječjem vrtiću pričamo priče koje imaju sretan završetak. Tako je i sa zgradom Dječjeg vrtića u Cerniku, u kojoj smo, prije 40 godina, počeli s 20-ak djece , u ni malo optimalnim uvjetima i, zahvaljujući entuzijazmu naših odgojitelja, uspješno odradili sve zadaće i odgojili niz generacija. Danas je to moderna zgrada s dvije sobe dnevnog boravka, spavaonicom, polivalentnom dvoranom i opremljenim igralištem, prostor na kojem još ima posla, ali dobri temelji su tu. Vjerujem da će ova djeca sve naučeno u vrtiću ponijeti i dalje u život. Stoga, djeco, učite, skitajte, putujte, ali se uvijek vratite u svoj Cernik” poručila je ravnateljica DV Nova Gradiška, Vera Trobić.

Ukupna vrijednost obnove Dječjeg vrtića iznosi 3.522.000 kuna. Projekt rekonstrukcije i opremanja “težak” 1.717.889,16 kuna, s iznosom od 199.382 kuna sufinanciralo je Ministarstvo za demografiju , obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je Općina kao investitor u priči sudjelovala sa 518.517 kuna. Projekt energetske obnove zgrade ukupne vrijednosti 1.804.946,38 kuna sufinancirali su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s iznosom od 897.633 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i Fondova EU sa 725.580 kuna, te Općina Cernik u iznosu od 181.732 kune. Uz predstavnike županijske i općinske vlasti, djelatnike vrtića i roditelje, svečanosti otvorenja obnovljenog Dječjeg vrtića “Matija Gubec” Cernik, nazočili su i zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cernik Hrvoje Žakić, gvardijan Franjevačkog samostana fra Vjenceslav Janjić, predstavnici ustanova, tvrtki i udruga s područja Cernika, kao i mnogobrojni mještani.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: FB Cajtung

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn