NOVA FAZA PROJEKTA VRIJEDNOG 119 MILIJUNA KUNA – Potpisani ugovori za izgradnju Centra komeptencija za napredno inženjerstvo

Datum objave: 08. 4. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – U prostorijama TZ Grada Nova Gradiška potpisani su ugovori za izgradnju i nadzor građenja za poslovnu građevinu Centra kompetencija za napredno inženjerstvo. Učinili su to gradonačelnik Vinko Grgić, direktor CEKOM-a Adam Đanić, predsjednik uprave tvrtke izvođača radova- Trgomont Ivan Parčin, direktor tvrtke Helion group za stručni nadzor, Dejan Mikulić i Renato Gulić u ime voditelja gradnje, tvrtke Initelh modeling. Nakon gotovo 4 godine evaluacije, nova je to faza iznimno kompleksnog kapitalnog projekta vrijednog 119 milijuna kuna, sjajne priče koja predstavlja sinergiju znanosti, obrazovanja i gospodarstva i značajno nadilazi lokalne okvire

Nakon gotovo 4 godine evaluacije, projekt Centar kompetencija za napredno inženjerstvo, iznimno kompleksna kapitalna priča vrijedna 119 milijuna kuna, svečanim potpisivanjem ugovora za izgradnju i nadzor građenja za poslovnu građevinu , zakoračio je u novu fazu. Učinili su to, u ime Grada, saborski zastupnik gradonačelnik Vinko Grgić, direktor CEKOM-a Adam Đanić, predsjednik uprave tvrtke izvođača radova- Trgomont, Ivan Parčin, direktor tvrtke Helion group za stručni nadzor, Dejan Mikulić i Renato Gulić u ime voditelja gradnje, tvrtke Initelh modeling.

Osnovan radi poticanja gospodarskog razvoja putem primjene istraživanja i razvoja i komercijalizacije inovacija u poslovnom sektoru, Centar kompetencija za napredno inženjerstvo, drugi po veličini od ukupno devet takvih u Republici Hrvatskoj, ali i kako je na svečanosti potpisivanja istaknuo gradonačelnik Grgić, jedini na potezu od Istanbula do Beča,projekt je koji uključuje izgradnju i opremanje znanstveno- istraživačke infrastrukture te 7 razvojno- istraživačkih aktivnosti s partnerima i suradnicima iz privatnog i znanstvenog sektora. Sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ograničenog poziva Podrška razvoju Centara kompetencija, u trajanju od 54 mjeseca, projekt je to vrijedan 119.203.236,94 kune, čiji je završetak planiran u siječnju 2025., a zgrada za čiju su izgradnju potpisani ugovori, u roku od 10 mjeseci. S projektom pokrenutim 2017.godine, njegovim razvojem i značajem, kako za gospodarstvo grada Nova Gradiška, tako i ono čitave regije, upoznao je direktor Adam Đanić, s pravom ponosan na do sada učinjeno.

“Moram reći da sam iznimno sretan što u projektu čija je evaluacija trajala gotovo 4 godine radimo najveći korak-izgradnju Tehnološko-inovacijskog centra veličine 3074 kvadrata na dva kata najsuvremenijim tehnologijama. Riječ je o prostoru koji će biti opremljen laboratorijima za strojeve i opremu i označiti istinski tehnološki iskorak na ovom području-u lokalnoj zajednici ali i kao jedan od prepoznatljivih regionalnih centara za istraživanje i razvoj.” U ime Grada Nova Gradiška koji u projektu sudjeluje s oko 12 milijuna kuna, prisutne je pozdravio njegov gradonačelnik Vinko Grgić, istaknuvši kako je riječ o snažnoj priči koja će gospodarstvu Nove Gradiške dati nove konture.

” Nastavak je to nama najvažnije priče o razvoju gospodarstva koju smo potvrdili i 17. ožujka, održavanjem konferencije Investitoring na kojoj smo prezentirali naš mali grad s velikih 17 novih investicija vrijednih oko pola milijarde kuna. Velike su to stvari jer mi smo grad s 500-njak nezaposlenih koji, od ovog projekta ali i svih drugih investicija koje će biti realizirane kroz slijedećih godinu, dvije dana, očekuje bar 300 novih radnih mjesta,”naglasio je gradonačelnik.

Pohvale za učinjeno svim dionicima projekta, u ime Brodsko posavske županije, uputio je i voditelj Odsjeka za gospodarstvo i obrtništvo, Stjepan Bošnjaković. ” Iznimno mi je zadovoljstvo da jedan ovako velik i značajan projekt ulazi u svoju drugu fazu, fazu izgradnje i nadam se da će u onoj trećoj, fazi funkcionalnosti polučiti rezultate koji se od ovakvog projekta i očekuju. Značajan po svojoj veličini ali i činjenici da je vrijedan gotovo 120 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, projekt CEKOM ima još jednu, posebnu dimenziju kojom će svim korisnicima, poduzetnicima, start upovima dati dodatnu vrijednost u poslovanju, obzirom da predstavlja krasan primjer sinergije znanosti i obrazovanja s jedne i gospodarstva s druge strane”, naglasio je Bošnjaković.

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn