UGOVOR S IZVOĐAČIMA – Rekonstrukcije i proširenje sustava odvodnje otpadnih voda u okviru projekta aglomeracije Pleternica

Datum objave: 07. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U Pleternici je danas održano svečano potpisivanje ugovora s izvoditeljem Rekonstrukcije te proširenja sustava odvodnje otpadnih voda u okviru projekta “Razvoj vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” vrijednog 134 milijuna kuna od čega 70 posto financira Europska unija. Investitor je Tekija d.o.o., a partneri Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić. Potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Izgradnjom sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda područja grada Pleternice pridonijet će poboljšanju kvalitete življenja i zaštiti čovjekova okoline. Projekt obuhvaća novogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje te projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a obuhvaća područje grada Pleternice te Grada Požege i Općine Jakšić. Uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića sa suradnicima, potpisivanju ugovora nazočili su zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

“To je projekt koji građani Grada Pleternice čekaju više od deset godina. Projekt se financira iz sredstava Europske unije u visini od 70 posto sredstava, s po 13 posto sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, a 4 posto Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić,” naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić uz zahvalu svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekta kroz deset godina.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.”Vjerujem da će ovaj projekt biti uspješno realiziran na zadovoljstvo svih naših stanovnika i budućih korisnika,” naglasio je Kovačević.
Čestitkama i dobrim željama pridružio se i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.”Grad Pleternica i Grad Požega povezani su oduvijek i s ljudima, a sada evo i s infrastrukturom. Živimo na malom području, svi smo povezani i ovo je budućnost gdje ćemo se na kvalitetan i sustavan način riješiti otpadnih voda i sačuvati ovo Bogom dano područje za nove naraštaje. Ovo je samo još jedan dokaz više kako se u Požeško-slavonskoj županiji radi zajedno, a naša tvrtka “Tekija” pokazala je da zna ostvariti vrijedne projekte uz podršku Ministarstva koje je prepoznalo njihovu pravu vrijednost,” rekao je Puljašić.

Izvođač radova je Zajednica ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. Požega i Riko d.o.o. Ljubljana, Slovenija, a uz njihovog predstavnika Inu Galića, potpis na ugovor je stavio direktor Tekije d.o.o. Ante Kolić koji je naglasio kako je riječ o najvećem projektu u povijesti ovog kraja koji će biti realiziran u narednih nekoliko mjeseci.

“Početak radova očekujemo najkasnije 35 dana od potpisa ugovora, a rok završetka izvođenja radova je 24 mjeseca. Projekt razvoj vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Pleternice uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojeće sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima te proširenje sustava prikupljanja i odvodnje na ostala naselja aglomeracije – Frkljevci, Kadanovci, Gradac, Vesela, Blacko, Viškovci, srednje Selo, Kuzmica, Bresnica, Sulkovci, Bzenica, Trapari i Novoselci. Planirano je izgraditi kolektora ukupne duljine 44.560 metara, rekonstrukciju tlačnih cjevovoda ukupne duljine 911 metara, izgradnju objekata na sustavu odvodnje i to 19 crpnih stanica, 6 retencijskih bazena i 10 preljevnih građevina kao i rekonstrukciju postojećih objekata. Nakon izvedbe sustava javne odvodnje aglomeracije Pleternica očekujemo povećanje priključenosti s dosadašnjih 52 posto na 90 posto odnosno priključenje na sustav javne odvodnje dodatnih 4.696 stanovnika. U konačnici otpadna voda za 12.681 stanovnika pročišćavat će se na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Pleternica trećim stupnjem pročišćavanja nakon njegove izvedbe, pojasnio je direktor Kolić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako velika podrška Ministarstva te niski iznosi sudjelovanja lokalne zajednice koji su gotovo jedinstveni na nacionalnoj razini, daju dodatni poticaj u ukupnom projektu Aglomeracija na ovom području. “Zapravo, više od 400 milijuna kuna s PDV-om je vrijednost ukupnih radova aglomeracija na ovom području od čega je više do 220 milijuna kuna europskih sredstava. Došli smo do jednog novog trenutka, do najkvalitetnije faze, a to je sama realizacija. Sredstva su nam osigurana i preostaje samo da se dobro organiziramo,” rekao je Đuroković uz čestitke svim sudionicima u projektu.Riječi podrške i čestitke, uz pozdrave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je i ministar Ćorić.

“Zadovoljstvo mi je biti ovdje iz više razloga. Aglomeracija Pleternica jedna je od 46 aglomeracija u različitim fazama realizacije, a u narednom razdoblju očekujmo ih još 15. Riječ je o doista ogromnom infrastrukturnom projektu za cijelu Hrvatsku. Požega i Pleternica kao projekti doista svojom veličinom nove i velik posao izvođačima kojima želim sreću i uspjeh, a s druge strane, u konačnici nose i bolji standard života za naše građane,” rekao je ministar čestitajući svima na iskazanoj dobroj volji, trudu i kvalitetnoj suradnji.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn