POTPISAN NOVI UGOVOR – I u ovoj školskoj godini besplatan prijevoz vlakom za studente i učenike na relaciji Požega – Zagreb

Datum objave: 23. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Župan Alojz Tomašević danas je s predsjednikom Uprave HŽPP Željkom Ukićem potpisao novi Ugovor kojim se nastavlja uspješna prošlogodišnja suradnja s HŽ Putničkim prijevozom. Nastavkom suradnje od 4. listopada redovni studenti i učenici srednjih škola s prebivalištem na području Požeško – slavonske županije nastavit će se besplatno prevoziti vlakovima na relaciji Požega – Zagreb.

Novi ugovor potpisan je na razdoblje od 4. listopada ove godine do 7. lipnja iduće godine. Pravo na prijevoz vlakovima 1740/1741 ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola. Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području Županije. Prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola, Županija sufinancira u iznosu od 50 posto, a HŽPP na putovanje odobrava 50 posto popusta, čime učenici i redovni studenti ostvaruju besplatan prijevoz. Na temelju potvrde/popisa Županije o prebivalištu i redovnom upisu u škole/studija, učenici i studenti trebaju na blagajnama HŽPP-a izraditi pametnu karticu HŽPP-a uz pripadajući profil PSŽ (cijena izrade profila 50 kn + fotografija). Karte se prodaju na kolodvorima Požega, Velika, Pleternica i Pakrac.

Vlak br. 1740 prometuje na relaciji Požega (18.36) – Zagreb GK (21.47) nedjeljom od 6. listopada, dok vlak br. 1741 prometuje na relaciji Zagreb GK (16.34) – Požega (19.59) petkom od 4. listopada.

Od listopada prošle godine do lipnja 2019. u navedenim vlakovima prevezeno je preko 8000 putnika. Uz ostale putnike, prijevoz u navedenim vlakovima koristilo je 348 redovnih studenata i 15 učenika srednjih škola koji su ukupno ostvarili 4.312 putovanja u desetomjesečnom razdoblju. “Ponosan sam na ove pokazatelje i ovaj projekt. Potpisali smo sporazum za novu školsku godinu. Županija na godišnjoj razini izdvoji oko 800 tisuća kuna za ovu namjenu, no tu se ne zaustavljamo. Pripremamo isti model za studente i učenike koji putuju prema Osijeku. Problem je trenutno što pruga Čaglin – Našice nije u funkciji, ali tražimo modalitete, službeno smo zatražili od HŽ Infrastrukture da u punu funkciju stavi i tu prugu. Ovi i slični projekti u našoj županiji potpora su mladim ljudima jer želimo da se školuju, završavaju visoke škole a potom se vrate u našu županiju i naučeno ugrade u razvoj gospodarstva i ukupnog društva u svom rodnom kraju,”rekao je župan Tomašević.

Bitno je i za HŽ prijevoz da se na takav način među mladim ljudima potiče korištenje putovanja vlakom koje je već godinama zanemareno, naglasio je predsjednik Uprave HŽPP Željko Ukić.”Sve su ovo dobre mjere i aktivnosti i za županiju i za nas kao nacionalnog prijevoznika.Zahvaljujem se županu Tomaševiću što je prepoznao ovaj projekt i nastavlja ga i dalje koristiti prema Zagrebu, a isto tako, kako je najavio, uskoro bi se ta aktivnost mogla realizirati i prema Osijeku. Bitno je kazati da i druge slavonske županije sudjeluju u projektu prijevoza mladih, i Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska, u malo manjem omjeru no što to čini Požeško-slavonska županija.Očekujemo i Brodsko-posavsku županiju da se priključi projektu budući da ćemo od 4. listopada isto tako iz Osijeka prema Slavonskom Brodu uvesti izravni studentski vlak sukladno dogovoru, pa će studenti moći putovati po tom modelu petak – nedjelja direktna veza Slavonski Brod – Osijek,” rekao je Ukić.

Na potpisivanju Ugovora bili su i direktorica Prodaje i marketinga HŽPP Snježana Malinović, član Uprave HŽPP Damir Rubčić, zamjenik župana Željko Jakopović te pročelnik za proračun i financije PSŽ Damir Jakoubek.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn