POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE – Preventivne aktivnosti za veću sigurnost najmlađih

Datum objave: 18. 9. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Već 29 godina na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Ovogodišnje aktivnosti akcije u Požegi su predstavljene kod OŠ Antuna Kanižlića.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio, naglasio je voditelj poslova Prometne policije u PU požeško-slavonskoj Zvonimir Lukačević.

“Ova akcija usmjerena je ponajprije na sigurnost djece, na njihovo sigurno sudjelovanje u prometu kako bi nam najmlađi sigurno dolazili u svoje škole i vraćali se kući. Niz je aktivnosti koje se provode prije početka školske godine te kroz cijelu godinu. Prije početka policija je izvršila obilazak prometnica u zonama škola, utvrdila nedostatke na prometnoj signalizaciji te od nadležnih zatražila uklanjanje nedostataka. U prvim školskim danima nalazili smo se pred školama gdje smo pomagali najmlađima da sigurno dođu i prijeđu pješačke prijelaze, da se sigurno približe svojim školskim mjestima. Isto tako, obavljamo kratka predavanja prvim razredima kako bi ih usmjerili da lakše prihvate da se sada nalaze u prometu, da ih upozorimo na najkonkretnije opasnosti, ovisno o položaju svake škole.” rekao je Lukačević. U nazočnosti glasnogovornice PU požeško-slavonske Nikoline Janković i ravnateljice škole Renate Marinić malim Kanižlićevcima predavanje je održao kontak policajac Ivan Zeba.

Uz ove aktivnosti, bit će održani i roditeljski sastanci na kojima će sudjelovati i predstavnici Policije te s takvim uputama upoznati i roditelje. Od represivnih aktivnosti Policija provodi pojačani nadzor u zonama škola, nadzire se brzina kretanja, nepropisna parkiranja te ostali prekršaji koji ugrožavaju upravo najmlađe sudionike u prometu. U suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa provest će i nadozr autobusa za prijevoz školske djece kako bi se utvrdilo njihova tehnička ispravnost te zadovoljavaju li sve uvjete za prijevoz školske djece.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn