POSLJEDNJA SJEDNICA GV NOVA GRADIŠKA U AKTUALNOM SAZIVU – Nakon 9 mjeseci, aktualni saziv novogradiškog Gradskog vijeća „odradio“ svoje

Datum objave: 11. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

N

NOVA GRADIŠKA – Iako je s radom počeo u, politički neuobičajenim, stranački ni malo skladnim okolnostima, kalendarski puno, puno kasnije od svih ostalih, aktualni saziv Gradskog vijeća grada Nova Gradiška,  današnjom,10.-tom po redu, sjednicom, nakon 9 mjeseci, „odradio“ je svoje.

Iako posljednja, 10.sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, s dnevnim redom od čak 15 točaka, obilovala je brojnim važnim temama iz „svakodnevnog života grada“. Sjednica je to kojoj su, (nalaže tako časna vijećnička dužnost, a i red je) nazočili svi vijećnici, ali i sjednica čiji je a“aktualac“, za razliku od gotovo svih prethodnih, trajao skoro točno onoliko koliko i treba. I mada su uobičajena međusobna stranačka podbadanja, povremeni igrokazi i performansi kakvih je bilo prethodnih 9 mjeseci, kao i oštrije kritike ovaj puta izostale, predstavnici oporbe, izrečenim od kolega im iz pozicije, tu i tamo su iskazali nezadovoljstvo. Komentirajući brojne radove u užem centru grada, učinio  je to tijekom aktualnog sata, HDZ-ov Ivan Curić prokomentiravši „kako to baš i nije primjereno u Velikom tjednu“.

Upravo je činjenica kako se grad posljednjih nekoliko dana pretvorio u veliko gradilište,  poslužila kao inspiracija za vijećnika pitanja. Uređenje gradskog parka, prvo nakon 110.godina, rekonstrukcija Ulice Mala i Baruna Trenka, besplatni kućni priključci na vodu i kanalizaciju, izgradnja pješačkih staza u Relkovićevoj, Gajevoj i Mažuranićevoj ulici, nove investicije u Idustrijskom parku, projekt širokopojasnog interneta, intenzivni radovi na izgradnji Sportskog centra „Ivo Petranović“ u krugu gradskog bazena, nove visokoobrazovne institucije, ali i novi kružni tokovi, „vječna“ staklena vrata na uredima zaposlenika gradske uprave, na kojima tijekom cijelog mandata „inzistira“ vijećnik Dario Marenić, broj pripremljenih projekata u Industrijskom parku -samo su neke od tema s kojima je, odgovarajući na pitanja kolega mu vijećnika, upoznao prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

20170411_111859

Iako se HDZ-ovci ne slažu s cijenom od 50 tisuća kuna koliko je Grad platio za izradu jednog od najrelevantnijih dokumenata-Strategije razvoja, riječ je o dokumentu zahvaljujući kojem se grad, od sada pa ubuduće, može javljati na sve europske projekte, ali i dokumentu kojega je aktualno čelništvo grada, uz, kako je rekao gradonačelnik Grgić odgovarajući kolegi iz oporbe „ 100-njak naših najvećih stručnjaka, ali i tim uspješnih mladih ljudi,uz mentorstvo savjetnice Senke Vranić, uspjelo realizirati u samo šest mjeseci, za razliku od vas koji to niste uspjeli učiniti u 3 godine.“ Uz radove na uređenju gradskog parka, prve nakon 110.godina ( uz novo, arhitektonski ali i urbanistički iznimno atraktivno popločenje, park će se, po uređenju moći pohvaliti i 36 novih, rasvjetnih tijela), izgradnju pješačkih staza u nekoliko gradskih ulica, početak radova na uređenju jedinstvenog „gimnazijskog“ trga koji će zahtijevati i novu regulaciju prometa, početkom mjeseca svibnja počet će izgradnja kružnog toka kod „Kauflanda“, u potpunosti financirana sredstvima Hrvatskih cesta.

Intenzivno se radi i na uređenju Ljetnog sportskog parka „Ivo Petranović“ smještenog u prostoru gradskog bazena, koji će malima i velikima, sportašima i rekreativcima ponuditi teren za odbojku, nogomet i rukomet na pijesku, košarku, skate park i street workout. Nakon što je zgrada Doma kulture, zahvaljujući suvremenoj digitalnoj opremi, postala i zgrada kina, u prostoru POU „Relković“ nastavljaju se i brojni drugi radovi. Nakon energetske obnove zgrade, uslijedit će obnova pročelja, postavljanje drvene stolarije, a potom i uređenje interijera koje će, uz obnovu i modernizaciju postojećih drvenih oplata, uključivati novu rasvjetu, zvučnu opremu, te prije svega nove sjedalice, jer, od sada imamo i kino publiku.

20170411_111914

Iako o detaljima još uvijek nije želio javno, gradonačelnik je najavio i nova ulaganja u Industrijski park, kao i stalnim pregovorima s brojnim novim investitorima. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u aktualnom sazivu, Novogradiščani su mogli saznati i kako će početkom slijedeće godine početi radovi na 120 milijuna kuna teškom projektu postavljanja širokopojasnog interneta, koji će uključivati i postavljanje 14 punktova u gradu povezanih optikom koji će korisnicima omogućiti brzinu od 40 mbit/s, ali i kako Industrijski park u ovom trenutku ima napisanih i kandidiranih projekata u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna.Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je i Odluka o sufinanciranju kupoprodaje građevinskog zemljišta u vlasništvu grada mladim obiteljima, odnosno osobama do 41.godine života.

Iako im, prema sili zakona, mandat traje do početka predizborne kampanje, da je riječ o službeno posljednjoj sjednici u ovom sazivu, potvrdio je i prvi čovjek Gradskog vijeća, dr.Zoran Jukić. Uglađeno, s prepoznatljivim manirima, stilom kakvim je vodio i sjednice, dr.Jukić iskoristio je pauzu kako bi, na suradnji i kvalitetno odrađenom poslu, zahvalio svim vijećnicima, ali i novinarima upozoravajući ih, pri tom, da bi trebali biti složniji. Iako uglavnom zadovoljan radom Gradskog vijeća i kolega mu vijećnika prethodnih 9 mjeseci, dr.Zorana Jukića smeta samo još uvijek nepotpuno dovršena informatizacija, kojom su se, kao i uvođenjem tableta, umjesto stotina kilograma papira potrebnih za materijale,  mogla uštedjeti značajna sredstva.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn