POSJET JUŽNOM TIROLU – Studijsko putovanje u organizaciji LAG-a Zapadna Slavonija i partnera

Datum objave: 23. 5. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – U svrhu projekta OPGenije, u potpunosti financiranom europskim sredstvima, LAG Zapadna Slavonija zajedno s partnerima-LAG-ovima Slavonska ravnica, Posavina i Zeleni trokut organizirao je put u Južni Tirol, kao primjer dobre prakse.

U okviru projekta OPGenije, čiji je cilj, kroz obrazovanje 30 dugotrajno nezaposlenih pripadnika marginaliziranih skupina za zanimanje agroturistički tehničar, jačanje njihovih stručnih znanja i unapređenje postojećih vještina, LAG Zapadna Slavonija, kao nositelj, zajedno s partnerima-LA-ovima Slavonska ravnica, Posavina i Zeleni trokut organizirao je četverodnevni put u Južni Tirol, kao primjer dobre prakse. Riječ je o području na sjeveroistoku Italije koje graniči s Austrijom i Švicarskom, prostor koji se, po mnogo čemu, smatra najinovativnijom regijom svijeta u području održive poljoprivrede.

Povijesno, društveno i kulturno, priroda Južnog Tirola i njenih stanovnika poticala je stvaranje geografskog klastera, kroz inovativnost i zajedničko razvijanje ljudi i institucija. Ekonomsku i društvenu okosnicu Južnog Tirola danas predstavljaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, razvijena i formirana u specifičnim okolnostima. Pritisnuta malim posjedima na kojima su mogla obrađivati zemlju, rješenja su pronalazila u inovativnosti i međusobnom povezivanju, koje je, s vremenom rezultiralo najbolje umreženim sustavom poljoprivredne proizvodnje na koje se može naići. Stanovnici Južnog Tirola vizijom su i prepoznavanjem krajobraza i klime oblikovali područje koje obilaze posjetitelji u potrazi za jedinstvenim spojem djelovanja čovjeka i prirode. Obiteljske farme regije usko su vezane uz tradiciju i kulturu, a osim održive poljoprivrede, riječ je i o gospodarstvenicima koji su izuzetni inovatori i stvaratelji dugoročnih vrijednosti, što ovaj sustav čini jedinstvenim u svijetu. Uz vrijednosti tradicije, stanovnici Južnog Tirola, težeći efikasnosti i suvremenim poljoprivrednih trendovima, prihvaćaju i moderne ideje, poput najnovijih mehanizama skladištenja i metoda marketinga.

Tijekom boravka u Južnom Tirolu sudionici projekta OPGenije posjetili su Laimburg, Istraživački centar za poljoprivredu i šumarstvo, OPG za proizvodnju vina i rakije, izradu vunenih proizvoda, za uzgoj stoke i proizvodnju sira, proizvođačku organizaciju VOG-sektor voća i povrća i voćarsku zadrugu u njenom sastavu, a prezentaciju o regiji i provođenju LEADER programa predstavili su stručnjaci tamošnjeg LAG-a i predstavnici upravljačkog tijela Provincije Južni Tirol.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: LAG ZS

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn