PONIŠTENI POSTUPCI JAVNE NABAVE – Za dječji vrtić i sportske terene ponude znatno premašile procijenjene vrijednosti

Datum objave: 23. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

KUTJEVO – Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar održali su danas konferenciju za novinare o postupcima javne nabave i odabiru izvođača radova za infrastrukturne projekte u gradu – izgradnju sportskih terena i izgradnju novog vrtića. Javne nabave su poništene i projekti su na čekanju jer su pristigle ponude daleko nadmašile procijenjene vrijednosti. Konferencija za novinare održana je kako bi javnost izvijestili o trenutnoj situaciji, jer upravo je vrtić jedan od strateških projekata grada, te apelirali na potencijalne izvođače da se pokušaju uklopiti u procijenjene i vrlo realne iznose, naglasio je gradonačelnik Budimir.

Grad Kutjevo proveo je, ali i poništio javne nabave za određene projekte jer pristigle ponude daleko su nadmašile procijenjene vrijednosti. Riječ je o projektu izgradnje sportskih terena čija je procijenjena vrijednost oko 800 tisuća kuna, pri čemu je gotovo pola milijuna kuna Grad Kutjevo dobio od državnog Ureda za sport, te projektu izgradnje dječjeg vrtića čija je procijenjena vrijednost 6,8 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji je sedam milijuna kuna stiglo iz Programa ruralnog razvoja mjera 7.4.1.

Konferencija za novinare održana je kako bi javnost izvijestili o trenutnoj situaciji jer upravo je vrtić jedan od strateških projekata grada za koji, uz spoznaju da su odobrena bespovratna sredstva, brojni građani željno očekuju početak radova. Uz to, prilika je ovo i apelirati na građevinske tvrtke da se pokušaju uklopiti u procijenjene i vrlo realne iznose, naglasio je gradonačelnik Budimir.

“Prvo otvaranje ponuda, odnosno prva javna nabava bila je 5. srpnja 2019. godina na kojoj smo zaprimili jednu ponudu na iznos od milijun i 96 tisuća kuna bez PDV-a što znatno premašuje procijenjenu vrijednost projekta. Donijeli odluku o poništenju 9. srpnja 2019. godine upravo zbog iznosa koji premašuje procijenjenu vrijednost te vrijednost koju smo proračunski izdvojili za tu investiciju. Imali smo i drugu objavu za isti projekt i otvaranje ponuda bilo je 16. kolovoza 2019. godine kada smo zaprimili dvije ponude – obje preko milijun kuna bez PDV-a, i obje su premašile za pozamašnu svotu procijenjenu vrijednost pa je odluka o poništenju stupila na snagu 20. kolovoza 2019. godine. Imali smo tako dva neuspjela pokušaja javne nabave za izgradnju sportskih terena zbog iznosa koji premašuju procijenjenu vrijednost,” kaže Budimir.

Druga, možda i važnija nabava za projekt koji Kutjevčani čekaju 45 godina, a riječ je o projekt izgradnje dječjeg vrtića čija je procijenjena vrijednost 6,8 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji je sedam milijuna kuna stiglo iz programa ruralnog razvoja mjera 7.4.1. “Natječaj je objavljen 16. srpnja 2019. godine, dobili smo tri ponude, a prva najpovoljnija bila je na 8,7 milijuna kuna, druga 9 milijuna, a treća 9,2 milijuna kuna bez PDV-a. Kad na ovaj iznos dodate još 25 posto PDV-a to iznosi preko 11 milijuna kuna. Ponude su daleko od procijenjene vrijednosti i nismo mogli pristati na oko 4 milijuna kuna vlastitih sredstava. Znali smo da ćemo PDV sami podmiriti i tako smo dogovorili i na Gradskom vijeću te osigurali potrebnih 9 milijuna kuna, ali dodatne troškove ne možemo pokriti jer to bi znatno utjecalo na funkcioniranje grada,” kaže gradonačelnik.

“Brojni su razlozi zašto smo poništili ove natječaje. Ako bi mi te dodatne milijune osigurali možda ne bi imali za sve ovo ostalo, za sve one koji funkcioniraju uz pomoć grada, a to ne možemo dopustiti. Ponovo ćemo pokrenuti proceduru, 15 dana je postupak mirovanja i nakon toga ponovo ide postupak javne nabave. Neću ulaziti u tržišne okolnosti, ali nadam se kako ćemo dobiti ponudu koja će u konačnici zadovoljiti i nas i izvođače radova odnosno građevinske tvrtke koje se jave. Vjerujem kako je iznos koji smo procijenili realan i tako veliko odstupanje, uvjereni smo, nije korektno,” rekao je gradonačelnik Budimir.

Detaljno je i pojasnio razloge, koji su, kako je rekao, redom – razlozi za ponos. “Grad Kutjevo grad je koji od 2014. godine kada je imao određene probleme i u funkcioniranju i u održivosti, krenuo je novim putem koji je aktualna gradska uprava odredila gdje smo stabilizirali proračun, te u međuvremenu planirali i pripremali projekte. Sada smo u trenutku kada financiramo sve strukture stanovništva, sva ključna područja razvoja grada od gospodarstva, poljoprivrede i turizma do društvenog segmenta. Mi smo primjerice donijeli program poticanja gospodarstva 2018. godine u kojem smo do sada uložili gotovo dva milijuna kuna, a odnosi se i na potpore za samozapošljavanje, sufinanciranje doprinosa za svakog novozaposlenog do sufinanciranja kamata za kupnju repromaterijala i osiguranja nasada poljoprivrednicima, povećanje smještajnih kapaciteta i slično. Imamo 45 novozaposlenih na području grada Kutjeva, od tih 45 obitelji 70 posto je mlađe od 35 godina. To je dobar rezultat jer pokušavamo zadržati mlade na našem području,” kaže Budimir.

“Uz taj gospodarski program koji konstantno nadopunjujemo novi idejama i mjerama, imamo i socijalni program gdje brinemo o svim strukturama stanovništva, sufinanciramo dječji vrtić, knjige i radne bilježnice, prehranu za djecu slabijeg imovinskog statusa, imamo 30-tak stipendista, sufinanciramo srednjoškolske karte, projekt pomoć u kući -sve to košta preko milijun kuna. Imamo i program pomoći i poticanja razvoja udruga gdje smo ove godine namijenili 200 tisuća kuna za sve projekte, a imali smo zahtjeva vrijednih 600 tisuća kuna koje smo odobrili i za koje vjerujemo da će iduće godine biti i veći jer to nam je pokazatelj da naše udruge rastu i razvijaju se te rade konkretne projekte. Ove godine pet milijuna kuna ulažemo i u modernizaciju ulica, cesta, nogostupa i javne rasvjete, proširujemo dječji vrtić jer su takve potrebe, a s ovom situacijom gdje nismo mogli prihvatiti ponude za izgradnju novog vrtića, morali smo se odlučiti na proširenje postojećeg objekta,” dodao je.

“Moj zamjenik i ja izabrani smo od naših građana da brinemo i svrsishodno trošimo proračunski novac, ne možemo se ponašati kako rastrošni pijani milijarderi i zato smo poništili javnu nabavu i nadamo se kvalitetnijim ponudama. Završetak projekta je 24 mjeseca tako da možda imamo vremena za još jedan krug, ali apeliramo i na izvođače radova koji se mogu kandidirati da se pokušaju uklopiti u procijenjene iznose kako bi naši mališani iduće godine krenuli u novi dugoočekivani vrtić i da realiziramo jedan od doista bitnih, strateških projekta grada,” zaključio je gradonačelnik.

Ne bude li uspjeha na drugoj javnoj nabavi, preostaje i opcija kreditnog zaduženja, ali tek ako svi – i građani Kutjeva i gradski vijećnici doista budu za tu opciju. “Do jeseni će biti donesena odluka, ali upravljamo s novcima naših građana i ako dođe do toga da se zadužujemo, bit će to zajednička odluka,” poručili su čelnici grada Kutjeva.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn