POMOĆ RAZRUŠENOJ OPĆINI MAJUR – Volonterska akcija srednjoškolaca, studenata, poduzetnica i poduzetnika u kraju kojega je mladost napustila

Datum objave: 17. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

MAJUR – Načelnica Karanović: Iz Majura su se gotovo svi mladi odselili, stanovništvo je uglavnom starije od 65 godina, stoga nam je dragovoljni rad prioritetan za obnovu nakon potresa.

Više od četrdeset srednjoškolaca i studenata kao i poduzetnica i poduzetnika u organizaciji Centra poduzetnica (nekadašnji Ženski poduzetnički centar) i Udruge mladih Grubiša iz Grubišnog Polja, provelo je volontersku akciju pomaganja u potresom razrušenoj općini Majur u Sisačko moslavačkoj županiji. Volonteri koji su pristigli gotovo iz cijele Hrvatske (od Stona do Osijeka) u Majuru su radili na raspodjeli i dovozu kuhanih obroka, posebice u teško pristupačna područja općine, uglavnom rijetko naseljenih starijom populacijom, kao i u razvrstavanju i pakiranju za distribuciju potrebitima nekoliko tona pristiglih donacija u hrani, odjeći, kemijskim potrepštinama, igračkama, kao i grijalicama.

Općina Majur, jedna je od brojnih u potresu stradalih područja, kako devastirane infrastrukture, obiteljskih i gospodarskih zgrada, tako i narušene kvalitete života, no zbog činjenice da je poprilično „izolirana“ na Banovini, do sada njezini stanovnici nisu dobivali toliku pomoć, kao ostala stradala područja.

“Nakon onog devastirajućeg potresa, uz svakodnevne koji nam se događaju, veliki broj objekata na području naše općine je stradao i stradava. U grubo gotovo da nema dimnjaka koji je čitav na području općine, što je posebno teško, jer se većina žitelja grije na drva. Imamo oko 800 žitelja, a uglavnom je to staračko stanovništvo, čak 40 posto svih njih je starije od 65 godina, a ulaskom u Europsku Uniju, gotovo svi mladi su otišli s našeg područja. Stoga su nam dragovoljni rad i ova vrsta pomoći prioritetni i jako važni za obnovu nakon potresa, te se zahvaljujem svima koji su nam došli pomoći i još uvijek pomažu kako bi čim prije stalni na noge,” kazala je načelnica općine Majur Klementina Karanović, u povodu volonterske akcije srednjoškolaca, studenata, poduzetnica i poduzetnika, a koja se provodila i provodit će se i dalje tijekom ove godine.

“Gotovo da nema osobe u Hrvatskoj koju situacija na Banovini nije ganula, te ponukala napraviti nešto kako bi pomogli. Neki su slali donacije, neki su bili izravno na terenu, ali sve nas je tragedija žitelja Sisačko moslavačke županije u prvom redu povezala u želji da pomognemo. To je bio naš osnovni motiv kada smo mladi i stariji, Slavonci, Dalmatinci i Zagorci, žene i muškarci, zaposlenici u državnim službama i poduzetnice te poduzetnici odlučili pokrenuti i provoditi volontersku akciju u općini Majur, na radost svih nas koji smo mogli biti od koristi onima u potrebi. Dan nakon potresa naše članice i članovi su preko našeg centra već upućivali donacije i pomoć u stradala potresom područja, a nakon toga uslijedio je i volonterski rad. I nastavljamo dalje tako, jer znamo da ovi ljudi trebaju stalno pomoć dok se ne normalizira situacija u cijelosti, a ne samo prvih mjesec dana,” izjavila je Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica, koji je ovu aktivnost organizirao u općini Majur u suradnji s Udrugom mladih „Grubiša“ iz Grubišnog Polja.

IZVOR: Centar poduzetnica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn