POMOĆ NAJUGROŽENIJIMA – Socijalna samoposluga u Požegi

Datum objave: 18. 9. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –  U Požegi je danas otvorena prva socijalna samoposluga. Dio je to projekta Obiteljska košarica “Dajem osmijeh, primam radost” čiji je nositelj udruga SVITAK u suradnji sa  partnerom Centrom za socijalnu skrb Požega. Projekt je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a samoposluga se nalazi u prostorijama udruge SVITAK, u ulici M. Kraljevića 6 u Požegi. Samoposluga će raditi utorkom i četvrtkom od 9,00 do 12,00 sati.

“Projekt Obiteljska košarica “Dajem osmijeh, primam radost” prošao je na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih, a vrijednost je 175 tisuća kuna. Cilj projekta je smanjiti stopu  rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina, obitelji s djecom korisnika zajamčene minimalne socijalne naknade na području Grada Požega. Pozivamo građane da se uključe u prikupljanje namirnica, odjeće i školskih potrepština, koje mogu osobno donijeti u udrugu ili Centra za socijalni skrb Požega. Cilj  je osigurati  djelovanje samoposluge i nakon provedbe projekta i dobivene državne potpore. Važno je da uz projekt omogućimo održivost istog i za buduće razdoblje, ali da i već sad osiguramo veći broj namirnica i drugih potrepština nego je to projektom omogućeno te proširimo aktivnosti na području Županije jer na području nadležnosti Požeško slavonske županije nema do sada organizirane Socijalne samoposluge,” naglasila je predsjednica udruge SVITAK Margareta Krajnović.

nn

“Socijalna samopusluga funkcionirat će na način da će korisnici zajamčene minimalne naknade   moći s osobnom iskaznicom za vrijeme radnog vremena samoposluge – utorkom i četvrtkom od 9 do 12 sati, doći i uzeti potrebne  osnovne prehrambene i higijenske namirnice i odjeću bar dva puta mjesečno. Količina će ovisiti o broju članova kućanstva, a za sada u Požegi imamo 236 korisnika od toga je 101 obitelj s djecom i 135 samaca”naglasila je voditeljica projekta Senada Budimlić. “Centar za socijalnu skrb je partner u provedbi ovog projekta, sudjelovali smo na procjeni za ovaj projekt kako bi što više išli ciljano prema potrebama lokalnih sredina. Ukupno imamo 797 korisnika zajamčene minimalne naknade, nama je svakako intencija da uz ovaj projekt proširimo naše djelovanje i na druga područja, u suradnji s lokalnim samoupravama i udrugama koje tamo djeluju. Sada je važno prikupiti dovoljnu količnu namirnica kako bi se projekt nastavio i nakon kolovoza 2016. godine,” naglasila je  ravnateljica Centra za socijalnu skrb Martina Vlašić.

Svitak je udruga osnovana 2014. godine. Naziv udruge proizlazi iz riječi koje opisuju  misiju i djelovanje – Solidarnost, Volonterstvo, Individualni pristup, Tolerantnost, Afirmacija i Komunikacija.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn