POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA – Zlato za učenike iz Zlatne doline na Kongresu pekarstva i slastičarstva

Datum objave: 12. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na 19.internacionalnom kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva “Hrvatski pekar” koji je nedavno održan u Varaždinu pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije i stručnim pokroviteljstvom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, učenice Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Matea Matković i Nikolina Vuk s mentoricom prof. Tonkom Šarić osvojile su zlatnu medalju za pekarski suvenir pod nazivom „Fitness kalupaš“

U sklopu 19. internacionalnog kongresa pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „HRVATSKI PEKAR“ organizirano je ocjenjivanje radova učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola na temu izrade pekarsko-slastičarskog suvenira. Cilj ocjenjivanja učeničkih radova je poticanje učenika na inovativnost i kreativnost, te stvaranje novih eko-inovativnih proizvoda. Zadatak učenika bio je predstaviti pekarsko-slastičarski suvenir s dodanom vrijednošću u prikladnoj ambalaži, u skladu s odlikama suvremenih trendova u prehrani. Proizvod se treba izdvajati po svojim senzorskim, nutritivnim i drugim svojstvima da se može proizvoditi u industrijskim uvjetima, u skladu s priloženom dokumentacijom, da je komercijalno isplativ te da je rezultat timskog rada. Timovi su imali obvezu pripremiti usmenu prezentaciju kojom će predstaviti odlike i proces izrade proizvoda s nazivom i sloganom uz osigurane uzorke za degustaciju ocjenjivačkog povjerenstva.Kongresu su nazočili i djelatnici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega – Tonka Šarić, Tatjana Abramović, Melita Prološčić te učenice 3.d razreda zanimanja prehrambeni tehničar, Matea Matković i Nikolina Vuk.

“Kada je u pitanju “U Požeško-slavonskoj županiji izrada i konzumacija tradicionalnih slastica potencijal je koji nije dovoljno iskorišten i to je bio pravi motiv da se prijavimo i krenemo u realizaciju zadatka. Izabrali smo stari tradicionalni kolač kalupaš koji je bio među prvim slasticama na blagdanskom stolu. Pekao se jedan po jedan na štednjaku na drva, između dvije ručno izrađene ploče. Kako je proizvod trebao biti tradicionalan i inovativan te s dodanom vrijednošću, obogatili smo staru recepturu novom i vrlo rijetko korištenom vrstom brašna od slanutka, što nije promijenilo bogatstvo okusa ove slastice. Smanjenje glikemijskog indeksa, energetske vrijednosti i glutena te zastupljenost proteina, generiralo je naziv proizvoda „Fitness kalupaši“. Specifičnost ovog proizvoda je poboljšanje organoleptičkih svojstava unutar roka upotrebe. Posebno zadovoljstvo je bilo kreirati ambalažu s odlikama našeg grada, čipke i nošnje te slogana „Najbolje kalupaše peku naše snaše“. Iznenađenje u svakoj kutiji bio je jedan uzorak s crveno-bijelim kockicama koje asociraju na hrvatski grb. Tako smo zaokružili cijelu priču – bogatstvo okusa, tradicionalno, slavonsko, iz Hrvatske,” pojasnila je mentorica prof. Tonka Šarić.

Kriteriji ocjenjivanja nisu bili niski. Bodovala se originalnost, eko-aspekt, ime proizvoda, dobro osmišljen logo, slogan te način prezentiranja proizvoda. Posebno povjerenstvo koje je ocjenjivalo radove učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola prepoznalo je kreativnost i inovativnost požeških učenika te je suveniru pod nazivom „Fitness kalupaš“ dodijelilo zlatnu medalju.

Učenicama i njihovoj mentorici na uspjehu je čestitala ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić. “Poljoprivredno-prehrambena škola imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti. Kroz ovaj projekt naš je cilj opremiti prehrambeno-tehnološki praktikum u kojem bi svjetlo dana ugledale i tradicionalne slavonske slastice, u skladu s potrebama suvremenih trendova. Stoga ovaj uspjeh naših učenica ima višestruko značenje,” naglasila je ravnateljica.

TEKST: S. Pok     FOTO: T. Š.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn