POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA: Vrijedni profesori u 2 dana posadili više 1.500 sadnica voća

Datum objave: 25. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ovoga puta, bez učenika, nastavljena je i završena sadnja pokusnog ekološkog voćnjaka u vlasništvu požeške Poljoprivredno-prehrambene škole na mjestu starog nasada jabuka. Sadnju, više od 1.500 sadnica u dva dana obavilo je 30-ak profesora i drugih zaposlenika Poljoprivredno-prehrambene škole Požega koji su bili podijeljeni u grupama.

Priprema za realizaciju projekta obavljena je u suradnji s Veleučilištem u Požegi, a sastojala se od postavljanja nove ograde i armature s mrežama, sadnje voćnih sadnica, iskapanja zdenca i navodnjavanja, te sve potrebne mehanizacije.
“Prošle smo godine u ožujku krenuli sa sadnjom voćnjaka, kada smo posadili, trešnju, marelicu i šljivu u 15 redova. Nastavili smo s ostatkom sadnje ove godine, 1.500 sadnica, i to suvremenom tehnologijom. U ovom voćnjaku u kojem imamo mreže protiv tuče, mraza i štetnika, a iznad nasada trešanja imamo posebne mreže koje sprečavaju pucanje plodova. U voćnjaku se nalazi novo iskopani bunar pomoću kojeg imamo i potrebito navodnjavanje do svakog stabla. Kako bi se stanica pokrenula i omogućilo navodnjavanje kap po kap imamo i solarne panele pomoću kojih se pokreće pumpa za navodnjavanje,”rekla je  nastavnica strukovnih predmeta u poljoprivredi Kristina Gajić.

Riječ je o gustoj sadnji voća proizvedenih na slabo bujnim podlogama na 1,7 hektara površine. Bit će zasađeno 14 vrsta voća, bobičastog, koštunjičavog i jezgričavog voća. U njemu će se naći trešnje, višnje, marelice, breskve, šljive, nektarine, dunje, jabuke, kruške, aronija, malina, kupina, ribizl i borovnica. Oko pet tisuća sadnica na 1,7 hektara površine.Sadnja krajem travnja obavljena je upravo zbog postojećeg navodnjavanje kap po kap do svake sadnice na zasađenoj površini. Bez toga, sadnja bi čekala jesen.

“Zbog novonastale situacije s koronavirusom, ograničenog kretanja ali i dostave sadnica iz Slovenije u sadnji nisu mogli sudjelovati učenici kojima je u to u planu i programu njihovog obrazovanja. Oni će nastaviti s radom i obrazovanjem u praktičnom dijelu u voćnjaku i to učenici iz smjerova poljoprivrednog općeg smjera, agro-turistički tehničari te voćar-vinogradar-vinar.,” dodala je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo-Rajič.

TEKST: S. P./ D. K.           FOTO: D. K.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn