POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA – Održan prezentacijski sastanak Regionalnog centra kompetencija

Datum objave: 30. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega jučer je održan prezentacijski sastanak Regionalnog centra kompetencija kojem je, uz župana Alojza Tomaševića, prisustvovao i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. “Danas sam, figurativno rečeno, županu Tomaševiću “donio” 85 milijuna kuna da sa svojim partnerima na ovom projektu potpiše u prosincu prvi ugovor, u siječnju već drugi ugovor kako bi krenuli u projekt Centra kompetentnosti,” naglasio je Prskalo.

Poljoprivredno – prehrambena škola u Požegi, druga po starosti poljoprivredna škola u Republici Hrvatskoj, Centrom kompetentnosti imenovana je u srpnju prošle godine te tako ostvarila mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Sredstva, u iznosu oko milijardu kuna, osigurana su u operativnim programima „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020″. Uz to, Centar kompetentnosti jedan je od četiri projekta za koje je Požeško-slavonskoj županiji u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonija, Baranja i Srijem odobreno 164 milijuna kuna, pri čemu za Centar 35 milijuna kuna. Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem jučer je održao radni sastanak na kojem su razmotrene konkretne aktivnosti vezane uz realizaciju tog projekta.

“Drago mi je što je danas pomoćnik ministrice obrazovanja u našoj Poljoprivrednoj školi gdje smo razgovarali o početnim pripremama i realizaciji projekta Centar kompetentnosti u poljoprivredi. Ponosan sam što smo pri kraju tih aktivnosti, dokumenti su spremni za prijavu i vjerujem kako će kroz naredne dvije ili tri godine biti u punom sjaju i predstavljen. Resorno ministarstvo kako nam je potvrdio i pomoćnik ministrice, daje punu potporu tom projektu a naša davnašnja želja je da Poljoprivredna škola postane centar u koji će dolaziti iz svih dijelova Hrvatske, možda i šire vidjeti kako pripremiti mlade ljude i pomoći im da izgrade pravi modalitet razvoja obiteljskog gospodarstva na svojim obiteljskim poljoprivrednim površinama, ali i kao pomoći i većim proizvođačima u razvoju kompetencija,” rekao je župan Alojz Tomašević.

“Ministarstvo je postavilo pet vrlo važnih projekta – promijenili smo Zakon o strukovnom obrazovanju, promijenili smo kurikulum, postavili smo mrežu centara kompetencija, otvorili dualno obrazovanje i izvršili modernizaciju sustava strukovnog obrazovanja kako bi zastarjele programe zamijenili novima. Cijela ta priča vrijedna je milijardu i 600 milijuna kuna, a mora se realizirati u naredne tri godine,” naglasio je pomoćnik Vlado Prskalo. “Danas sam, figurativno rečeno, županu Tomaševiću “donio” 85 milijuna kuna da sa svojim partnerima na ovom projektu potpiše u prosincu prvi ugovor, u siječnju drugi ugovor kako bi napravili takav projekt kojim ćemo zadovoljiti sve potrebe Slavonije, ali i šire, te kako bi učenici dobili alat za samozapošljavanje i ostali na ovim prostorima,” rekao je Prskalo. Uz ravnateljicu škole Mariju Mršo-Rajić sastanku su nazočili i predstavnici Veleučilišta u Požegi, Zavoda za zapošljavanje te ravnatelji srednjih škola.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. P./ G.B.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn