POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA – Pilot projekt ekovoćnjaka sa inovativnom keep and touch mrežom

Datum objave: 22. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Poljoprivredna škola u Požegi,odlučila se za realizaciju pilot projekta podizanja mješovitog nasada voćaka, na mjestu bivšeg konvencionalnog nasada jabuka, a sve u sklopu projekta Regionalnog centra kompetencija za poljoprivredu, pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Budući nasad, jedini takve vrste u Hrvatskoj, s inovativnom keep and touch zaštitnom mrežom., posjetio i župan Alojz Tomašević.

Na Poljoprivredno prehrambenoj školi izvršena je ogledna sadnja pokusnog ekološkog voćnjaka na površini od 1,7 hektara . Riječ je o pilot projektu u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti vrijednom oko 2 milijuna kuna koji je sufinancirala Požeško-slavonska županija, a partner na projektu je Veleučilište u Požegi.

Činjenica je da već dugi niz godina, voćarska proizvodnja u RH, ima karakteristike konvencionalne
proizvodnje, sa velikim pritiskom na ekologiju i okoliš, kroz provođenje intenzivnih mjera konvencionalne zaštite bilja, prekomjerne mineralne gnojidbe i ostalih nepoželjnih agrotehničkih zahvata, koji negativno djeluju na agro-ekosustav, naglasila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić predstavljajući projekt.

“U RH, ekološka proizvodnja voća je u svojim počecima, i evidentno je da nemamo standardiziranu ekološku proizvodnju, kao niti dostatna znanja o ekološkoj proizvodnji voća. Cilj Poljoprivredno-prehrambene škole i partnera na projektu Veleučilišta u Požegi je ulagati u razvoj novih tehnologija i inovacija u ekološkoj proizvodnji voća, te standardizirati ekološku proizvodnju voća prenoseći najnovija znanja i agrotehnike proizvodnje, na svoje učenike, kao buduće aktivne djelatnike ( tehnologe, nositelje OPG-a), u proizvodnji ekološkog voća. Ovaj voćnjak jedinstveni je primjer inovativnog i eksperimentalnog voćnjaka, jer će biti 14 različitih voćnih vrsta, a svaka vrsta će imati po pet sorti. Nije nam cilj plantažni uzgoj već edukativni uzgoj, u svrhu edukacije prvenstveno učenika, ali i odraslih kako bi im, osim teoretske dali i praktičnu podlogu za daljni gospodarski razvoj,” naglasila je ravnateljica Grgić.

Projekt je sufinancirala Požeško-slavonska županija, a budući voćnjak obišao ga je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa suradnicima. “Drago mi je da upravo ovakav voćnjak imamo u našoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi koja je dobra poveznica školskog rada s gospodarstvom. Ovaj voćnjak želimo prezentirati voćarima, proizvođačima koji to trenutno jesu, a pogotovo onima koji to tek žele postati jer ovakav razvoj ovakvog modela i tehnologije jedinstven je i vrijedan pozornosti,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok       FOTO: G. B.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn